fbpx
Сьогодні
11:55 28 Сер 2020

Україна сподівається на справедливий розгляд апеляції Марківа в Італії, - Кулеба

Засідання суду із розгляду апеляційної скарги на вирок нацгвардійцю Віталію Марківу в Італії відбудеться 29 вересня.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу у п'ятницю.

"Ми, безумовно, поважаємо італійську систему юстиції, але дуже чітко висловлюємо свої сподівання, що рішення стосовно Віталія (Марківа — ред.) буде справедливим та неупередженим, позбавленим будь-яких емоцій та некоректної інтерпретації фактів", – зазначив Кулеба та додав, що засідання з розгляду апеляції заплановане на 29 вересня.

Міністр підкреслив, що Україна вважає висунуті Марківу обвинувачення необґрунтованими, а сама справа перебуває на контролі президента. Активну участь у захисті бере також МВС та особисто міністр Арсен Аваков.

Кулеба запевнив, що українська сторона працює з італійською, українські консули надають постійну підтримку нацгвардійцю в процесі судового розгляду.

Крім того, глава МЗС повідомив, що запросив міжнародні правозахисні організації здійснювати моніторинг судового процесу, "щоб запобігти можливим порушенням чи некоректним інтерпретаціям фактів, пов'язаних із цією справою, а також фіксування можливих фактів тиску на суд з метою ухвалення підтвердження обвинуального вироку.

"Я сподіваюся, що міжнародні правозахисники почують наш заклик, долучаться до цієї справи і зрештою ми матимемо об'єктивний вирок, який подарує Віталію заслужену свободу", – наголосив міністр.

Нагадаємо, що Віталій Марків був затриманий в Італії влітку 2017 року за обвинуваченням у нібито причетності до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі 24 травня 2014 року у районі Слов'янська Донецької області.

12 липня 2019 року суд Павії засудив українця до 24 років позбавлення волі. Захист Марківа назвав вирок політичним і заявив про намір подати апеляцію. Через пандемію коронавірусу розгляд апеляції у справі Марківа довго не призначався.

Президент Володимир Зеленський доручив МЗС і ГПУ докласти максимум зусиль для повернення Марківа на батьківщину.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: