fbpx
Сьогодні
20:15 28 Сер 2020

КСУ визнав обмеження зарплат чиновників незаконним

Конституційний суд 28 серпня визнав, що обмеження заробітних плат державних службовців і суддів в період карантину є незаконним.

Про це йдеться у рішенні 28 серпня

Верховний Суд звернувся до КС з клопотанням визнати такими, що не відповідають Конституції, положення окремих обмежень у зв'язку з пандемією.

Рішенням КСУ визнано такими, що не відповідають Конституції, положення:

– частин першої статті 29 закону № 294:

Установити, що у квітні 2020 року та на період до завершення місяця, в якому відміняється карантин, установлений Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу, заробітна плата, грошове забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ (включаючи органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування) нараховуються у розмірі, що не перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2020 року. При цьому у зазначеному максимальному розмірі не враховуються суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги для оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та оплата щорічної відпустки.

третьої статті 29 закону № 294:

Обмеження, встановлене у частині першій цієї статті, застосовується також при нарахуванні заробітної плати, суддівської винагороди, грошового забезпечення відповідно народним депутатам, суддям, суддям КСУ, членам ВРП, членам Вищої кваліфікаційної комісії суддів, прокурорам, працівникам, службовим і посадовим особам НБУ, а також іншим службовим і посадовим особам, працівникам, оплата праці яких регулюється спеціальними законами.

Представник президента в КС Федір Веніславський заявив, що, на його думку, КС ухвалив обґрунтоване рішення, оскільки Рада не могла законом про держбюджет змінювати розмір зарплати, перш за все – суддів.

Зазначені положення законів визнані неконституційними та втрачають чинність з дня ухвалення цього рішення.

Нагадаємо, 10 квітня президент Володимир Зеленський заявив, що зарплати держслужбовців з 1 квітня не мають перевищувати 47 тис. грн.

Нардепи ухвалили 13 квітня зміни до держбюджету, якими на період карантину визначили граничну суму зарплат чиновників та суддів у 10 мінімальних заробітних плат (мінімальна зарплата наразі встановлена на рівні 4723 гривні).

Також 28 серпня КСУ також визнав неконституційним указ про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: