fbpx
Сьогодні
22:58 27 Сер 2020

В Єврокомісії заявили, що ціна електроенергії в Україні на третину вища, ніж в ЄС

У першому кварталі 2020 року ціни на електроенергію в Україні були на 37,9% вище, ніж середня вартість в Європейському Союзі (ЄС).

Про це свідчить квартальний огляд ринків електроенергії, підготовлений Європейською комісією.

Згідно з документом, середня ціна при базовому навантаженні в об'єднаній енергосистемі України на ринку на добу вперед склала 46,9 євро за МВт⋅год. При цьому в середньому по ЄС така ціна склала 33,5 євро за МВт⋅год, що на 33% нижче аналогічного показника у 2019 році.

Крім того, в порівнянні з 4 кварталом 2019 року, середній показник ціни знизився на 24% на тлі слабкого попиту на електроенергію.

"Україна увійшла в категорію країн з найвищими цінами на електрику в Європі разом з Грецією (50 євро за МВт⋅год) і Мальтою (45 євро за МВт⋅год). Далі йдуть Болгарія (42 євро за МВт⋅год), Румунія (41 євро за МВт⋅год), Угорщина і Польща (по 41 євро за МВт⋅год)", – заявили в Єврокомісії.

У деяких країнах ціна підвищилася через високу частку вуглецевої генерації. Найнижчі квартальні оптові ціни електроенергії зафіксовані у Норвегії (15 євро за МВт⋅год) і Швеції (17 євро за МВт⋅год). Це пов'язано з великою кількістю гідроелектростанцій і вітрової генерації в цих державах.

В Україні ціна на електроенергію для населення не змінювалася з 2017 року і становить 90 коп. за 1 кВт⋅год при споживанні до 100 кВт⋅год, а понад цього – 1 грн 68 коп. за кВт⋅год. Для промислових споживачів ціни на електрику формуються на основі ринкових механізмів і коливаються від 2,5 грн до 4 грн за кВт⋅год.

В Єврокомісії заявили, що ціна електроенергії в Україні на третину вища, ніж в ЄС

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: