Естонія запроваджує санкції проти білоруських посадовців

Уряд Естонії на засіданні в четвер ухвалив постанову, представлену главою МЗС, якою вводиться заборона на в'їзд до країни для осіб, відповідальних за фальсифікацію виборів президента Білорусі і пов'язані з цим порушення прав людини.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

"Народ Республіки Білорусь має право сам вільно вибирати своє майбутнє, він ясно висловив волю до демократичних змін. Єдина можливість для цього – дійсно вільні і незалежні вибори", – сказав прем'єр-міністр Естонії Юрі Ратас.

За його словами, мета фокусних санкцій Естонії – засудити фальсифікацію результатів виборів і насильство проти мирних демонстрантів, а також забезпечити, щоб відповідальні за це особи не могли в'їхати до Естонії.

Постанова естонського уряду набере чинності в загальному порядку. Після цього список конкретних осіб, що підпадають під санкції, наказом затвердить міністр закордонних справ.

Санкції вводяться координовано з Латвією і Литвою. До введення адресних санкцій зараз готується і Європейський Союз.

Довідка

У Білорусі вже третій тиждень не вщухають небачені за всю новітню історію країни протести. Їх викликали офіційні результати проведених 9 серпня 2020 року чергових президентських виборів, згідно з якими главою держави вшосте поспіль став Олександр Лукашенко, котрий незмінно керує Республікою Білорусь останні 26 років.

Першу хвилю мирних виступів громадян влада придушила силою й арештами кількох тисяч осіб. Але вуличні акції все одно продовжуються. Розпочато також загальнобілоруський страйк.

Є загиблі серед цивільних осіб. Наразі підтверджено смерть трьох протестувальників. Одначе, кількість жертв може бути вищою, оскільки кілька десятків людей зникло безвісти. Їхня доля встановлюється.

Міжнародне співтовариство не визнає перемогу Лукашенка. З переобранням його привітали лише лідери РФ, КНР і Казахстану. При цьому керівник Білорусі відмовляється від спілкування із західними політиками й не погоджується на звільнення політв'язнів та проведення повторних виборів.

Свіжі дописи

  • Новини

У столиці Грузії проходить черговий протест через закон про “іноагентів”

У неділю, 28 квітня, в Тбілісі проходить акція протесту проти законопроєкту про "іноагентів" під гаслом… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Старшокласникам викладатимуть курс “Агросфера”: навіщо це рішення

За сприяння Проєкт USAID "Економічна підтримка України"(Проєкт USAID) експерти громадської організації СвітОсвіт створили навчальний шкільний… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Уже понад 30 000 пакунків з екопідгузками відправлено українським малюкам

У різних куточках нашої країни уже понад 30 тисяч українських родин в межах спільного проєкту… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Ковтун став четвертим українським гімнастом в історії, який здобув два особистих “золота” на Євро

Спортсмен Ілля Ковтун став четвертим українським гімнастом в історії, що здобув два особистих "золота" на… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

У Вашингтоні пройшла акція на підтримку України: висадили соняшники під російським посольством

Українські активісти, дипломати, небайдужі громадяни США та інших країн третій рік поспіль висаджують перед посольством… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

П’єса-феєрія “Лісова пісня” Лесі Українки вийшла італійською

"Лісова пісня" (Il canto della foresta) Лесі Українки вийшла італійською мовою. У найбільшому італійському видавництві… Читати більше

Sunday April 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.