fbpx
Сьогодні
13:53 27 Сер 2020

Естонія запроваджує санкції проти білоруських посадовців

Уряд Естонії на засіданні в четвер ухвалив постанову, представлену главою МЗС, якою вводиться заборона на в'їзд до країни для осіб, відповідальних за фальсифікацію виборів президента Білорусі і пов'язані з цим порушення прав людини.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

"Народ Республіки Білорусь має право сам вільно вибирати своє майбутнє, він ясно висловив волю до демократичних змін. Єдина можливість для цього – дійсно вільні і незалежні вибори", – сказав прем'єр-міністр Естонії Юрі Ратас.

За його словами, мета фокусних санкцій Естонії – засудити фальсифікацію результатів виборів і насильство проти мирних демонстрантів, а також забезпечити, щоб відповідальні за це особи не могли в'їхати до Естонії.

Постанова естонського уряду набере чинності в загальному порядку. Після цього список конкретних осіб, що підпадають під санкції, наказом затвердить міністр закордонних справ.

Санкції вводяться координовано з Латвією і Литвою. До введення адресних санкцій зараз готується і Європейський Союз.

Довідка

У Білорусі вже третій тиждень не вщухають небачені за всю новітню історію країни протести. Їх викликали офіційні результати проведених 9 серпня 2020 року чергових президентських виборів, згідно з якими главою держави вшосте поспіль став Олександр Лукашенко, котрий незмінно керує Республікою Білорусь останні 26 років.

Першу хвилю мирних виступів громадян влада придушила силою й арештами кількох тисяч осіб. Але вуличні акції все одно продовжуються. Розпочато також загальнобілоруський страйк.

Є загиблі серед цивільних осіб. Наразі підтверджено смерть трьох протестувальників. Одначе, кількість жертв може бути вищою, оскільки кілька десятків людей зникло безвісти. Їхня доля встановлюється.

Міжнародне співтовариство не визнає перемогу Лукашенка. З переобранням його привітали лише лідери РФ, КНР і Казахстану. При цьому керівник Білорусі відмовляється від спілкування із західними політиками й не погоджується на звільнення політв'язнів та проведення повторних виборів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: