fbpx
Сьогодні
12:05 25 Сер 2020

Верховна Рада підтримала законопроєкт Зеленського про підвищення мінімалки до 5 тисяч грн

Фото Getty Images

Верховна Рада України ухвалила за основу та в цілому законопроект №3963 про підвищення мінімальної зарплати з 1 вересня 2020 року до 5 тис. грн, поданий Президентом України Володимиром Зеленським.

Відповідне рішення підтримали 295 народних депутатів України, передає Громадське.

Так, законопроектом передбачено підвищення мінімальної заробітної плати та встановлення її з 1 вересня у розмірі 5 000 гривень на місяць (зростання на 5,86 відсотка). Також передбачено збільшення видатків на підвищення розміру посадового окладу працівника 1 тарифного розряду єдиної тарифної сітки та встановлення його у розмірі 2 225 гривень (підвищення складе 5,86 відсотка).

Як зазначається у пояснювальній записці, разом з підняттям мінімальної зарплати передбачено збільшення планових податкових надходжень на 541,3 млн грн, у тому числі з податку та збору на доходи фізичних осіб – на 461,3 млн грн і податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів з урахуванням бюджетного відшкодування – на 80 млн гривень.

Кому добре від цих змін?

Позитивно це може позначитися на бюджетниках, зарплатня більшості з яких розраховується на підставі мінімальної заробітної платні.

Також багато які соціальні виплати залежать від мінімалки, тому зростуть й вони, що добре для незахищених верств населення.

Трохи навіть є позитиву для Пенсійного фонду, який буде отримувати більше внесків, бо багато податків розраховуються на підставі мінімалки. Однак податки також платять громадяни України, і вони їх збільшенню навряд зрадіють.

А кому вилізе боком?

Фізичні особи-підприємці (ФОПи) платитимуть більше податків, бо єдиний соціальний внесок залежить від мінімалки — він становить 22% від мінімальної зарплатні. Тобто, з 1 вересня ЄСВ за місяць складатиме 1100 гривень.

Підвищення мінімалки, вочевидь, не сподобається і малому та середньому бізнесу, який намагається пережити нечувану кризу через пандемію коронавірусу, а тепер йому ще треба шукати додаткові гроші на зарплати.

У зв'язку з цим бізнес може піти у «тінь», видаючи зарплати в конвертах, або звільняючи працівників.

Проблеми можуть бути й у державних підприємств, які не можуть видавати зарплати у конвертах, але їм треба звідкись брати додаткові гроші. Якщо гроші брати нема звідки, керівництво буде переводити своїх працівників на неповний робочий день чи половину ставки.

І загалом кожен житель України може відчути на собі зростання мінімалки, бо є ймовірність пришвидшення інфляції, тобто зростання цін може «з'їсти» ці додаткові гроші.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: