fbpx
Сьогодні
16:02 25 Сер 2020

У "Слузі народу" назвали дві мети підвищення мінімальної зарплати

Фото Getty Images

Верховна Рада 25 серпня прийняла закон, згідно з яким з 1 вересня підвищується мінімальна зарплата.

Чи є на це кошти в бюджеті і які були цілі ухвалення закону, розповів депутат з фракції "Слуга народу", представник Кабміну в парламенті Василь Мокан в ефірі каналу "Україна 24".

"Всі розрахунки проведені, і як мінімум на підвищення мінімальної зарплати до 5 тисяч гривень з 1 вересня є (кошти — ред.). Зокрема, кошти можна акумулювати шляхом оптимізації витрат на обслуговування зовнішнього державного боргу і додаткових надходжень від цього підвищення", — сказав він.

Мокан назвав дві причини, з яких закон був необхідний.

"Закон деякі називають популізмом, але я з цим категорично не згоден з двох причин. Перша — ми намагаємося, виходячи з фінансових можливостей держави, привести мінімальну зарплату хоча б у відповідність з реальним прожитковим мінімумом, який становить близько 5 тисяч гривень. Друге — це приведення до хоча б наближених до європейських стандартів – співвідношення мінімальної та середньої зарплати, яке зараз становить менше ніж 40%, а в Європі стартує від 45%. З точки зору соціальної справедливості це виправданий крок", — сказав він.

Депутат заявив, що владі потрібно вести діалог з бізнесом з приводу наступних підвищень мінімальної зарплати.

"У чому я бачу проблему? Насправді зараз зарплата підвищується на 277 гривень, для цього ресурси є, і це не є великим навантаженням на бізнес. Але з підприємцями, зокрема представниками малого та середнього бізнесу, потрібно вже зараз вести діалог, тому що наступного року заплановані чергові підвищення мінімалки, і вже це підвищення з ними узгодити. Потрібно знайти спільний компроміс", — сказав він.

Раніше Верховна Рада підтримала законопроєкт Зеленського про підвищення мінімалки до 5 тисяч грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: