fbpx
Сьогодні
14:10 24 Сер 2020

Учені розробили "антисонячну батарею", яка може дешево виробляти електроенергію вночі

Учені вдосконалюють розробку так званої «антисонячної батареї» — панелі, яка здатна виробляти енергію вночі. Замість перетворення на електроенергію сонячного випромінювання цей винахід працює зворотним чином — він відправляє до космосу надлишок тепла. Це дозволяє доволі дешево освітлювати оселі та вулиці в темну пору доби.

Про розробку пише Science Alert.

Як пояснили розробники зі Стенфордського університету США, система об'єднує процес охолодження за допомогою теплового випромінювання з перетворенням теплової енергії на електричну.

Уночі, коли немає сонячного світла, є надлишок тепла, який можна використати. Панель, встановлена на даху, направляє до космосу невидиме інфрачервоне випромінювання, з чого можна отримати до 2,2 Вт на квадратний метр без додаткового обладнання.

Порівняно з іншою «антисонячною батареєю», яка здатна перетворювати на електроенергію космічне випромінювання, новий винахід у 120 разів ефективніший. До того ж його термоелектричний генератор займає всього 1% від загальної площі панелі.

Комп'ютерне моделювання системи свідчить, що в разі встановлення на даху оселі площа панелей дає найкращий баланс між виходом тепла і термоелектричним процесом. Учені зазначають, що завдяки високій ефективності та дешевизні обладнання такі системи здатні забезпечити безперебійне освітлення навіть у найбідніших куточках світу.

Розробники вивчають можливість застосовувавати такі системи у транспортній сфері, де надлишок тепла теж можна перетворити на енергію.

Винахід ще має пройти безліч випробувань. Проте попередні дані про його ефективність говорять, що людство зможе без зайвих витрат і обмежень скоротити використання викопного палива.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: