fbpx
Сьогодні
08:30 23 Сер 2020

Сьогодні в Україні відзначають День Державного Прапора України: історія

За офіційною версією, 23 серпня 1991 року — після провалу путчу в Москві — група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійний зал Верховної Ради. 

Саме ж свято є відносно новим і було засноване указом другого президента України Леоніда Кучми "Про День Державного Прапора України" від 23 серпня 2004 року.

Історія появи Державного Прапора

Довгий час поняття державного прапору було відсутнім. Зокрема, за часи Руси-України існували окремі стяги, які були індивідуальним знаком певного князя. І, разом із тим, вони більше використовувалися, як сигнальні засоби під час бою.

Давньоруський прапор

Давньоруський прапор на сторінках літопису

Уперше ж поєднання синього та жовтого кольорів з'являється за часи правління Данила Галицького. Відомо, що саме ці кольори стали символом Львову. Герб цього міста, заснованого 1256 року, прикрасив золотий лев на синьому тлі.

Золотий і синій кольори з XIV ст. офіційно використовувалися в гербі Руського королівства. Також ці барви є і на гербах місцевої знаті, князів, шляхтичів.

Герб Руського королівства

Герб Руського королівства

Більш-менш наближеним до сучасного поняття державного прапору стали козацькі стяги. Саме у цю добу з'являються прапори, які асоціювалися з певною територіальною громадою, а то і всім Військом Запорізьким (більш відомою, як Гетьманщина). Козаки використовували різні кольори, але ми тут теж помічаємо вкраплення синьо-жовтого на хоругвах.

Прапор Лубенського полку

Прапор Лубенського полку, де поєднано синій та жовтий

Та все ж, стійке поширення синьо-жовтого фіксується вже в сер. ХІХ ст. У час "весни народів" 1848 року Головна руська рада проголосила загальноукраїнським гербом старовинний герб князів Романовичів, Львівські землі та Руське воєводство – зображали золотого лева, що спирається на скелю, на блакитному тлі. Саме такі зображення мали на своїх прапорах загони Національної гвардії в Яворові та інших містах Галичини. У цей же час згідно з геральдичними звичаями усталилися поєднання жовтої та синьої смуг на прямокутному полотнищі.

Прапор часів Руської ради

Прапор часів Руської ради (1848р.)

Утвердження ж синьо-жовтого прапора як державного відбулося із проголошенням Української Народної Республіки (УНР). Потім в історії України був період червоного "серпасто-молоткастого", а за синьо-жовтий саджали до в'язниць.

У новітні часи національний синьо-жовтий прапор уперше офіційно замайорів на ратуші міста Стрий 14 березня 1990 року. У Києві прапор було піднято над міською мерією пізніше – 24 липня 1990 року.

23 серпня 1991 року групою народних депутатів синьо-жовтий український прапор внесено у сесійну залу Верховної Ради, а вже 4 вересня його урочисто підняли над будівлею парламенту.

Картина

Картина "Єдність"

18 вересня 1991 року була підписана постанова про дозвіл "у протокольних заходах використовувати синьо-жовтий прапор", а постанова ВР України від 28 січня 1992 року надала йому статусу Державного. Остаточно Прапор Держави Україна затверджено статтею 20 Конституції України у 1996 році.

Нагадаємо, у Києві на Печерських пагорбах підняли найбільший прапор України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: