fbpx
Сьогодні
10:09 23 Сер 2020

Лукашенко заявив військовим, що НАТО готується ввести війська у Білорусь. В Альянсі відреагували

Керівник Білорусі Олександр Лукашенко заявляє, що західні країни через НАТО надають військову підтримку "альтернативному президенту"

Про це він заявив у суботу, 22 серпня 2020 року, відвідуючи навчання на військовому полігоні під Гродном, передає білоруська державна агенція  БелТА.

"Ви бачите, що вони вже тягнуть сюди "альтернативного президента", роблять це всерйоз, оскільки сиплються заяви західних держав про фінансування, підтримку. Військова підтримка в наявності – пересування військ НАТО до кордонів. Вони все роблять для того, щоб затягнути сюди нібито нового президента. Він звертається до західних держав, в цьому випадку до НАТО, з метою захисту населення. Вони вводять війська – і на Білорусі можна поставити хрест", – сказав Лукашенко.

Він також заявив, що опоненти нібито хочуть відволікти сили білоруських військових і правоохоронців, відвернути від внутрішньої ситуації і напружити на зовнішньому кордоні. Він додав, що одночасно з цим триває активізація протестних настроїв і "бандитизму", як він висловився про мирні протести.

За словами Лукашенка, ці дії і відповідні заяви західних країн – вже пряме втручання в ситуацію в Білорусі.

При цьому він відкинув висловлену 20 серпня пропозицію від Емманюеля Макрона та Ангели Меркель – розпочати перемовини з опозицією під егідою посередницької місії ОБСЄ.

"Йдеться про фінансування, витягування нас на переговори з ОБСЄ – зрозуміло, для чого вони це роблять", – зазначив він.

У НАТО назвали безпідставним затвердження президента Білорусі про посилення військ альянс в районі кордону з цією країною. Про це йдеться в заяві прес-секретаря Альянсу Оани Лунгеску, повідомляє EFE.

"Будь-яке твердження про підкріплення сил НАТО на кордоні з Білоруссю є необґрунтованим", – заявила Лунгеску.

Вона наголосила, що НАТО не являє собою жодної загрози для Білорусі або будь-якої іншої країни, і що альянс не проводив скупчення військ в регіоні.

"Ми займаємо суто оборонну позицію", – зазначила прес-секретар Організації Північноатлантичного договору.

Разом з тим, вона додала, що НАТО залишається "пильним, готовим стримувати будь-яку агресію" і захищати своїх союзників.

Крім того, прес-секретар альянсу закликала Мінськ "повністю поважати" права людини в Білорусі.

Довідка

У Білорусі вже майже два тижні не вщухають небачені за всю новітню історію країни протести. Їх викликали офіційні результати проведених 9 серпня 2020 року чергових президентських виборів, згідно з якими главою держави вшосте поспіль став Олександр Лукашенко, котрий незмінно керує Республікою Білорусь останні 26 років.

Першу хвилю мирних виступів громадян влада придушила силою й арештами кількох тисяч осіб. Але вуличні акції все одно продовжуються. Розпочато також загальнобілоруський страйк.

Є загиблі серед цивільних осіб. Наразі підтверджено смерть трьох протестувальників. Одначе, кількість жертв може бути вищою, оскільки кілька десятків людей зникло безвісти. Їхня доля встановлюється.

Міжнародне співтовариство не визнає перемогу Лукашенка. З переобранням його привітали лише лідери РФ, КНР і Казахстану. При цьому керівник Білорусі відмовляється від спілкування із західними політиками й не погоджується на звільнення політв'язнів та проведення повторних виборів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: