fbpx
Сьогодні
10:27 22 Сер 2020

Вчені створили маски, які знищують бактерії і віруси, що потрапили на них

Швейцарські вчені розробили спосіб створення масок, які можуть знищити віруси і бактерії, які потрапляють на них.

Як повідомляє «Популярна механика», в масках використовують «папір», який складається з нанодротів оксиду титану.

Цей матеріал хороший в уловлюванні патогенів та знищення їх під впливом ультрафіолету. Дослідники стверджують, що матеріал може використовуватися в кондиціонерах і системах вентиляції.

«Оскільки наш фільтр виключно добре поглинає вологу, він може вловлювати краплі, які переносять віруси і бактерії. Це створює сприятливе середовище для процесу окислення, який запускається звичайним світлом», – пояснює фізик Ласло Форро з Лабораторії фізики складних речовин в EPFL в Швейцарії.

Відзначається, що фотокаталітичні властивості діоксиду титану є ключовими: коли ультрафіолетове світло потрапляє на маску, її волокна перетворюють вологу, що міститься в нанопроволках, на окислювачі. Ці речовини знищують патогени при контакті, не залишаючи їм шансу.

Вчені провели експеримент, в рамках якого показали, як фільтр може знищувати бактерії Escherichia coli (кишкової палички) і розкладати ланцюги ДНК, по суті знищуючи небезпечні мікроорганізми в самій масці.

Відзначається, що стандартні паперові маски ефективні у запобіганні поширення респіраторних захворювань, але вони, як правило, просто затримують патогени і не піддаються санітарній обробці.

«В умовах лікарні ці маски поміщають в спеціальні контейнери і з ними поводяться відповідним чином. Однак їхнє використання в усьому світі – де їх викидають у відкриті сміттєві баки і навіть залишають на вулиці – може перетворити їх на нові джерела забруднення", – додав Форро.

Разом з тим, новий матеріал ще має пройти тестування з новим коронавірусом. Але вчені вважають, що такі маски можуть бути ефективні і в боротьбі з пандемією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: