fbpx
Сьогодні
13:07 21 Сер 2020

Голова Нацбанку пояснив, що стримує банки від роботи з іпотекою

Фото Reuters

Шевченко вказав на проблему з "сірими" схемами забудовників

Непрозорі схеми фінансування серед забудовників є однією з ключових причин, чому банки не поспішають активніше працювати з іпотекою. Саме тому необхідно прагнути до детінізації ринку. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив голова НБУ Кирило Шевченко.

"Ринок первинного житла недостатньо прозорий. Деякі забудовники використовують схеми, які можуть призводити до того, що мешканці в кінцевому результаті не отримують своє житло. Непрозорі схеми фінансування", – пояснив Шевченко.

Крім того, за його словами, є ще ряд моментів, які стримують банки. Один з них – мораторій на стягнення валютних кредитів.

"Президент наклав вето, направивши закон зі своїми зауваженнями до Верховної ради. І банківська система йому за це, я думаю, дуже вдячна", – зазначив глава центробанку.

Що ж стосується такої проблеми, як прописка неповнолітніх дітей з метою ухилення від стягнення житла, то, як уточнив Шевченко, Міністерством юстиції були внесені обмеження щодо ряду інструкцій. І після цього така проблема залишилася лише для тих кредитів, які були видані банками до змін Мін'юсту.

"Проблема, як прописка неповнолітніх дітей з метою ухилення від стягнення, була, вона гаряче обговорювалася, але на рівні підзаконного акта ця проблема вирішена", – пояснив глава НБУ.

Раніше Зеленський заявив, що вже є приклади, коли українці беруть іпотеку під 10%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: