fbpx
Сьогодні
19:25 20 Сер 2020

Голова Держгеонадр пояснив, як зробити українські надра привабливими

Фото: Рубрика

Очільник Державної служби геології та надр України Роман Опімах пояснив, як зробити українські надра привабливими.

Про це він сказав в інтерв'ю "Рубрика".

"Сфера надрокористування для економіки України має суттєве значення. Це вплив і на торговельний баланс країни, і створення робочих місць. 20% трудового ресурсу задіяні саме у сфері виробництва корисних копалин. Це також суттєві надходження до державного бюджету: лише минулого року було сплачено податків на понад 104 млрд грн від добувної промисловості та розроблення кар'єрів. Крім того, 60% експортної виручки в Україні приходить саме від пов'язаних сфер із надрокористуванням.

Поклади корисних копалин в Україні різноманітні. У наших надрах — майже вся таблиця МенделєєваЗа запасами природного газу ми входимо до першої трійки країн Європи. Потенційно Україна може повністю себе забезпечити власним газом і суттєво збільшити видобуток нафти", – пояснив Опімах.

Він зазначив, що на відміну від багатьох країн, Україна має поклади літію, титану.

"По літію є запаси, але немає виробництва; по титану є і запаси, і виробництво, і експортний потенціал, і компанії, що працюють в цьому сегменті. Є поклади золота, урану, які теж розробляються. І є потенційні площі, на які ще потрібно залучати інвесторів.

Це я назвав великі ресурсні рудні та нафтогазові копалини, які вимагають великих інвестицій, технологій, знань. Але є більш підйомні проєкти для середнього бізнесу, які можуть згуртувати від 10 до 50 людей і організувати бізнес, пов'язаний, наприклад, з видобутком глини, піску, граніту", – каже голова Держгеонадр.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: