fbpx
Сьогодні
21:21 19 Сер 2020

В МОН назвали обов'язкові новації в "карантинному" навчальному році

Обов'язковими будуть температурний скринінг, дотримання санітарних норм, носіння масок.

Про це повідомив тимчасово виконуючий обов'язки міністра освіти і науки Сергій Шкарлет у програмі «Офіційна розмова» на телеканалі «Дім».

Коментуючи можливі сценарії навчання в новому навчальному році, Шкарлет зазначив: «Все залежить від того, яким чином розвиватиметься епідемічна ситуація в Україні. Всі наші основні сценарії побудовані на постановах Кабінету міністрів, які належать до регулювання санітарно-епідемічної ситуації в Україні, і залежать від зон – «червона», «помаранчева», «жовта» і «зелена». Щодо ж того, яким чином буде градуюватися за зонами зараження COVID-19 вся Україна, за адміністративно-територіальними одиницями, таким чином і розвиватимуться певні сценарії. Однозначно, і Президент, і уряд, і Міністерство освіти, і Міністерство охорони здоров'я – ми всі висловлюємо те гасло, що діти повинні піти в школу. До школи не підуть лише ті, хто потрапить до «червоної» зони. У цій частині, відповідно, технології освіти вироблятимуться в змішаному режимі», – зазначив глава Міносвіти.

За його словами, хоча в міністерстві розуміють, що навчання онлайн ніколи не замінить живого навчання, якщо Київ потрапляє до «червоної» зони, в столиці закриють всі школи. «Усі школи. Тому що ми це вже проходили. Так званий весняний семестр відбувся у межах жорсткого карантину», – нагадав Шкарлет.

Міністерство рекомендує розподіл входу/виходу між дітьми різних вікових категорій.

«Молодші класи будуть через визначений вхід в школі заходити, старші, наприклад, через якийсь інший. Також рекомендуємо, щоб обмежили пересування школою по різних кабінетах, якщо цього не вимагатиме навчальний процес», – наголосив він.

Як один із методів дотримання соціальної дистанції може використовуватися різний розклад. А в містах-мільйонниках і обласних центрах, де переповнені школи, за словами очільника міністерства, розглядатимуться різні підходи до організації навчального процесу.

«Може бути, наприклад, почергове навчання. Половина групи – для дотримання соціальної дистанції, тобто половина групи навчатиметься онлайн один день. Друга половина навчатиметься очно. Потім ці групи можуть змінюватися. Така практика є, з поверненням, наприклад, на наступний день на 10-15 хвилин до повтору матеріалу для засвоєння. Це хоч якось дасть можливість соціалізації дітей. Тому що онлайн-освіта дуже небезпечна ще й тим (це і спілкування з батьками, і з дітьми підтверджує), що є потім якісь психологічні проблеми у дитини від нестачі спілкування, від нестачі соціалізації. Це проблема, мені здається, не менша, ніж COVID», – сказав Шкарлет.

Він також повідомив, що теленавчання продовжиться, тому що телебачення – найпоширеніший інформаційний канал, який дає можливість донести інформацію до найвіддаленіших куточків. За словами Шкарлета, в міністерстві працюють над тим, щоб охопити набагато більшу аудиторію цих уроків, включно до 11 класу, а також максимально забезпечити школи інтернетом.

«У Міністерстві освіти є ще 74 школи, в яких немає інтернету. Їх було 609, по-моєму, на початок минулого року, потім – 260. Наразі 74 школи – без інтернету. Але над цією проблемою разом із Міністерством цифрової трансформації ми теж працюємо», – зазначив очільник Міносвіти.

Антивірусні оригінальні рішення: як дитсадки та школи повертаються до роботи у різних країнах

Капелюхи, скло між партами та уроки на вулицях. Що тільки не придумаєш, аби дитсадки і школи знову запрацювали 🙈 Дивіться, як виглядає повернення дітей до колективів у різних країнах!Поширте це відео 🙌 А ви б що запропонували?

Posted by Рубрика on Monday, May 18, 2020

Раніше Ляшко пояснив, чи треба вчителям одягати маски під час уроків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: