fbpx
Сьогодні
22:06 18 Сер 2020

У Малі військові влаштували переворот та заарештували президента і прем'єра

Військові Малі влаштували переворот та заарештували президента Ібрагіма Бубакара Кейта і прем'єр-міністра Бубу Сіссе.

Про це у вівторок ввечері повідомив сайт журналу Jeune Afrique, передає Інтерфакс-Україна.

"Ібрагім Бубакар Кейта перебував у своїй резиденції Себенікоро, в Бамако, коли його заарештували збунтувалися військові близько 16:30 за місцевим часом. Він був в компанії прем'єр-міністра Бубу Сіссе і свого сина, депутата Каріма Кейта", – пише Jeune Afrique.

Незадовго до цього видання повідомило, що уряд Малі закликало до спокою і заявило про готовність до участі "в братському діалозі з метою усунути всі непорозуміння".

"Уряд закликає до розуму і до патріотичного почуття і просить, щоб зброя замовкло", – цитував Jeune Afrique комюніке малійського прем'єр-міністра Бубу Сіссе, зазначивши, що влада нарешті, після декількох годин мовчання з моменту початку заколоту, подали голос.

Бунт військовослужбовців почався на крупній військовій базі в Каті поблизу столиці Малі Бамако.

На вимогу заколотників президент Малі Кейта повинен був у вівторок покинути країну, якщо не хотів допустити силового вирішення, повідомляв малійскій новинний портал Bamada з посиланням на військових.

В останні тижні в Малі проходили акції протесту проти Кейт і його прем'єра Сіссе. У вівторок також, за повідомленнями місцевих ЗМІ, маніфестанти почали збиратися на площі Незалежності для продовження протестів.

Низка країн Західної Африки, а також США і Франція закликали учасників перевороту відмовитися від будь-яких «неконституційних змін». Зазначається, що триваючі протести проти Кейта є найгіршою політичною кризою в Малі після перевороту 2012 року. Під час демонстрацій загинули не менше 14 людей.

У 2012 році в Малі стався державний переворот, в результаті якого був повалений тодішній президент Амаду Тумані Туре, а північну частину країни захопили бойовики-джихадисти.

З червня 2020 року на Малі тривають протести, учасники вимагають відставки президента країни, якого звинувачують у нездатності відновити безпеку і боротися з корупцією.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: