fbpx
Сьогодні
12:06 17 Сер 2020

Зеленський наклав вето на закон про валютні кредити

Фото ОПУ

Президент Володимир Зеленський наклав вето на закон № 3640 закон про мораторій на стягнення майна за іпотечними кредитами.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Закон авторства депутата-мажоритарника від "Слуги народу" Олександра Дубинського президент направив зі своїми зауваженнями до парламенту.

Закон пропонував продовжити термін мораторію на відчуження житлового майна за прострочений валютні кредити громадян, в тому числі іпотечні до 1 січня 2022 року.

"Аналіз закону свідчить про те, що окремі його положення не узгоджуються з Конституцією та законами України, а також не відповідають принципу юридичної визначеності, ясності та недвозначності правової норми, що є складовою конституційного принципу верховенства права", – йдеться у пропозиціях Зеленського.

"Законом фактично змінюються умови, при якому стає неможливим за кредитним договором примусово відчужувати майно без згоди власника", – йдеться в документі.

Зеленський підкреслює, що така ситуація створює неоднозначне трактування закону, зробить неможливим кредитним установам отримати забезпечення за кредитними договорами та призведе до правового колапсу і порушення конституційного принципу обов'язковості виконання судових рішень.

Закон відправили на доопрацювання у Верховну Раду.

На думку глави НБУ Кирила Шевченка, банківська система "дуже вдячна" Зеленському за вето на даний закон. Про це він заявив в інтерв'ю РБК-Україна.

Законопроєкт № 3640 був прийнятий 16 липня, 23 липня спрямований на підпис президентові. В кінці липня Мін'юст запропонував Зеленському відхилити закон , оскільки за словами міністра юстиції Дениса Малюськи, він зробить «неможливим стягнення будь-якого майна за борги, що сильно погіршить бізнес-клімат і створить передумови для великих махінацій».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: