fbpx
Сьогодні
21:10 17 Сер 2020

У Європарламенті заявили, що не визнають Лукашенка президентом і оголосили його персоною нон грата в ЄС

Фото Reuters

У Європарламенті заявили, що не визнають Олександра Лукашенка президентом Білорусі й оголосили його персоною нон грата в Євросоюзі (ЄС).

"Ми не визнаємо Олександра Лукашенка переобраним президентом Білорусі й вважаємо його персоною нон грата у Європейському Союзі. Ми приєднуємося до білоруського народу в його вимозі провести нові та вільні вибори під наглядом незалежних спостерігачів", – ідеться у відповідній заяві, яку підписали лідери п'яти партій Європарламенту, пише Інтерфакс-Україна. 

Євродепутати відмовилися визнати підсумки виборів президента Білорусі, оскільки "президентські вибори 9 серпня не були ні вільними, ні справедливими, і звіти, котрі заслуговують на довіру, вказують на перемогу Світлани Тихановської".

У заяві міститься заклик до Євросоюзу призначити спецпредставника у Білорусі, "щоб підтримати процес мирного передання влади відповідно до волі білоруського народу".

Євродепутати також закликали ЄС "підтримати мирне передання влади" і вступити в діалог із білоруською опозицією та громадянським суспільством із метою запуску нового виборчого процесу.

Водночас євродепутати закликали Росію "утримуватися від будь-якого втручання, прихованого або відкритого, у Білорусь після виборів".

У заяві також зазначено, що "ми рішуче засуджуємо придушення інтернету і ЗМІ, блокади доріг і залякування журналістів із метою зупинити потік інформації про ситуацію в країні". Автори заяви закликали до негайного звільнення всіх політв'язнів, а також до звільнення всіх затриманих до і під час виборчої кампанії.

Крім того, євродепутати схвалили рішення міністрів закордонних справ ЄС внести "до чорного списку усіх, хто несе відповідальність за насильство і фальсифіковані президентські вибори". "Ми наполегливо закликаємо скласти санкційний список якомога швидше, щоб особам, які вчинили ці злочини, було заборонено відвідувати ЄС, а їхні активи були заморожені", – наголошується заяві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: