fbpx
Сьогодні
16:48 17 Сер 2020

"Важкий удар відносинам": Кулеба пояснив виклик посла України у Білорусі на консультації до Києва

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба пояснив виклик посла України у Білорусі на консультації до Києва.

Про це пише МЗС.

«Як ви знаєте, минулої п'ятниці офіційний Мінськ передав затриманих "вагнерівців" до Росії, попри наявність усіх правових та моральних підстав передати їх Україні. Цей крок підірвав довіру між нашими країнами та завдав важкого удару нашим двостороннім відносинам.

Після цього Олександр Лукашенко неодноразово і абсолютно безпідставно звинувачував Україну у недружніх кроках проти Білорусі.

Якісно нові загрози як для особистої безпеки громадян, так і регіональної безпеки в цілому випливають з офіційних повідомлень про можливе активне залучення Росії та ОДКБ до врегулювання ситуації у Білорусі.

Сукупність зазначених фактів та дій, а також розвиток подій у Білорусі, суспільство якої висловило вотум недовіри офіційним результатам виборів президента Білорусі, кардинально змінює ситуацію в українсько-білоруських відносинах.

З огляду на це, я ухвалив рішення викликати посла України в Білорусі Ігоря Кизима на консультації до Києва для оцінки перспектив українсько-білоруських відносин у новій реальності, що склалася, вироблення відповідних рішень з урахуванням усього комплексу факторів. Ми вперше в історії вдаємося до такого кроку у відносинах з Білоруссю, і робимо це виключно через неприпустимі дії Мінська.

Запевняю, що ми будемо жорстко захищати свої національні інтереси. При цьому виклик посла на консультації жодним чином не вплине на нашу здатність забезпечувати права та законні інтереси громадян України на території Білорусі.

Принагідно хочу нагадати, що у зв'язку із загостренням безпекової ситуації в Білорусі, МЗС України вже рекомендувало утриматися від поїздок до цієї країни. Тим, хто вже знаходиться у Білорусі, МЗС радить уникати масових заходів та місць скупчення громадян», – йдеться у заяві.

Довідково: виклик посла на консультації до столиці – одна із форм дипломатичного реагування, яка застосовується для демонстрації невдоволення політикою чи недружніми діями іноземної держави, у якій цей посол акредитований.

Нагадаємо, у Білорусі проходить "найбільший в історії" марш свободи.

Тим часом бюджетників збирають на мітинги на підтримку Лукашенка, деяким погрожують звільненням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: