fbpx
Сьогодні
20:55 16 Сер 2020

"Слуги народу" натякнули Лукашенку на долю Януковича

Перш ніж звертатися до Росії по військову допомогув боротьбі проти власного народу президенту Білорусі Олександрові Лукашенку слід згадати про долю його колишнього українського колеги Віктора Януковича, якому після цього довелося втікати з країни.

Про це йдеться в декларації про події в Білорусі, яку ініціювали і прийняли члени Верховної Ради України. Документ опублікований 16 серпня на сторінці народного депутата Богдана Яременка ("Слуга народу") в Facebook.

У так званій Білоруській декларації народні обранці підтримали "прагнення народу Білорусі жити у вільній демократичній правовій державі" й захищати свої права та свободи в спосіб мирного ненасильницького протесту.

Вони висловили співчуття сім'ям, близьким і друзям загиблих, а також побажали якнайшвидшого одужання всім потерпілим.

Нардепи засудили насильство над демонстрантами з боку силовиків режиму "де-факто президента Білорусі Олександра Лукашенка".

"Також цілком неприпустимим є порушення прав та інтересів громадян України на території Республіки Білорусь, які, як і білоруси, піддаються викраденням, безпідставним обмеженням свободи, катуванням та приниженням гідності з боку представників правоохоронних органів", – йдеться в декларації.

Крім того, її підписанти висловили солідарність з рішенням Євросоюзу про невизнання результатів виборів і запевнили білорусів у тому, що в боротьбі за свої права вони можуть розраховувати на повну симпатію, розуміння і підтримку України.

"Особливо звертаємо увагу де-факто президента Республіки Білорусь Олександра Лукашенка на долю колишнього президента України Віктора Януковича, чиє звернення по допомогу у війні проти власного народу до Російської Федерації призвело до зовнішньої збройної агресії​​", – йдеться в документі.

На цьому тлі українську владу закликали визначитися з позицією щодо подій навколо президентських виборів у Білорусі, а президенту України Володимиру Зеленському запропонували:

  • погодити з міжнародними партнерами перенесення діяльності Тристоронньої контактної групи, усіх її органів, груп та підгруп з території Білорусі до іншої держави;
  • доручити Національній поліції України та Службі безпеки України розпочати розслідування діяльності організованого злочинного угруповання за участю вищих посадових осіб Білорусі, що займалось посібництвом тероризму, замахами на життя та здоров"я громадян України;
  • тимчасово зупинити всі форми політичного діалогу на вищому рівні з Білоруссю.

Документ підписали нардепи Ліза Богуцька, Тетяна Циба, Богдан Яременко, Ганна Бондар, Ігор Васильєв, Дмитро Гурін, Євген Петруняк, Вікторія Подгорна, Іван Юнаков, Віталій Безгін, Лада Булах, Ліза Ясько.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: