fbpx
Сьогодні
13:03 15 Сер 2020

У столиці Польщі сквер назвали на честь генерала УНР

13 серпня у Варшаві відкрили сквер імені генерала армії Української Народної Республіки Марка Безручка

Участь у церемонії взяли представники української громади та дипломати, польські чиновники, нащадки генерала Безручка, повідомляє Укрінформ.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця наголосив, що нинішня подія є підтвердженням дружби і близьких відносин між країнами.

"У Варшаві матимемо ще одне місце, яке об'єднує українців і поляків. Без сумніву, Марко Безручко є тією особою, яка об'єднує наші народи, яка є героєм як України, так і Польщі. В 1920 році під містом Замосць він боровся за вільну Польщу, але також і за Україну, оскільки мріяв про вільну Україну. Він також боровся за те, щоб Європа була вільною від більшовизму і комунізму", – наголосив Дещиця.

Заступник мера Варшави Міхал Ольшевський наголосив, що постать Безручка нерозривно пов'язана з найбільшою битвою в історії Польщі.

Він назвав сьогоднішню подію не лише спільною історією обох народів, але і "символікою", оскільки Безручко, як і багато інших українських офіцерів УНР, боролися пліч-о-пліч з поляками проти більшовиків.

У столиці Польщі сквер назвали на честь генерала УНР

Голова канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський наголосив на "братерстві по зброї" між Польщею та Україною. За його словами, постать Безручка показує, що поляків та українців об'єднують ті самі цінності: воля і свобода.

Анатолій Безручко – нащадок генерала Безручка, який приїхав на офіційну церемонію з України – розповів про історію своєї сім'ї, звертаючи увагу на те, що у комуністичні часи не можна було згадувати постать легендарного предка.

Довідка. Генерал хорунжий армії УНР Безручко очолював героїчну оборону від наступу більшовиків польського міста Замосць в серпні-вересні 1920 року. Згодом він жив і працював у Варшаві, зокрема був членом Вищої військової ради УНР в екзилі, міністром екзильного уряду.

Варшавська битва або "диво над Віслою" – це битва польської армії і армії УНР проти більшовицьких військ під командуванням Михаїла Тухачевського, в результаті якої більшовики у серпні 1920 року зазнали поразки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: