fbpx
Сьогодні
11:08 15 Сер 2020

Харківська майстерня "Гараж хаб" передала лікарям перші 30 масок найвищого рівня захисту

Відкрита майстерня «гараж хаб» передала перші 30 захисних масок PAPR лікарям Харківщини. На черзі ще 120 масок для 7 міст України.  Тести підтверджують найвищий рівень захисту

30 масок PAPR для захисту від COVID-19 передали лікарям інженери-резиденти  харківської відкритої майстерні "гараж хаб". На черзі — ще 120. Їх передадуть реанімаційним бригадам Івано-Франківська, Львова, Сєвєродонецька, Києва, Чернівців, Полтави і Сумщини. Кошти на матеріали зібрали завдяки приватним пожертвам (200 тисяч гривень), ще на 102 тис. грн. виробництво профінансував МФ "Відродження".
Ці маски — власна розробка інженерів "гараж хабу". Інженери орієнтувалися на існуючі світові аналоги, але вартість PAPR paprika приблизно в 14 разів нижча, а рівень захисту (APF), як показують тести не нижчий за аналоги.

Нагадаємо, що кількість медиків серед інфікованих коронавірусом в Україні сягає близько 12%. 

Харківська майстерня

Харківська майстерня

Перші 30 масок отримали: Харківська обласна клінічна інфекційна лікарня, Харківська обласна дитяча клінічна інфекційна лікарня, Харківська міська клінічна багатопрофільна лікарня №17 і Обласний клінічний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення.

PAPR (powered air-purifying respirator) обладнані сертифікованим НЕРА-фільтром, що відфільтровує 99,9% частинок. Промисловий вентилятор  забезпечує постійний приток повітря, примусову фільтрацію та комфорт лікаря. Скло у PAPR не запотіває і він не натирає обличчя, як звичайні повнолицеві маски. Капюшон виготовлено з поліетиленової плівки, а комфорт для шиї і додаткову герметичність забезпечує комір.

PAPR заряджається від розетки, датчики показують стан батареї. Ще одна особливість — мінімізація рівня відходів: за той час, поки працює 1 фільтр у PAPR, можна змінити й викинути в сміття кількасот респіраторів №95.

Паралельно з завершенням першої партії, "гаражхабівці" працюють над створенням open source платформи "paprika", де у відкритому доступі викладуть технічну документацію — аби створити й покращити PAPR paprika могли й інші інженери в будь-якій частині світу. 

Перші прототипи PAPR мейкери передали на тестування ще наприкінці травня. "Коли мені запропонували протестувати розроблений харків'янами PAPR, я одразу погодився, оскільки ми працюємо на передовій боротьби з вірусом, а належного захисту від нього не мали, — розповідає анестезіолог-реаніматолог Харківської міської клінічної лікарні №8 Тимофій Ткаченко. — Вперше одягнувши шолом, я був приємно вражений його якістю, розробники врахували абсолютно усе: починаючи від фільтра, який зупиняє навіть найдрібніші частинки вірусу, й закінчуючи зручністю у використанні майже не відчуваєш, що на тобі великий шолом".

Харківська майстерня

Отримавши від лікарів як схвальні відгуки, так і кілька додаткових побажань, інженери розпочали масштабне тестування: на ступінь захисту, готовність до роботи у польових умовах, зручність і багато іншого. Тести зайняли майже 2 місяці. "Уся система пройшла повний цикл тестувань. Ми занурювали капюшони у дезінфектор (щоб дізнатись, як матеріали реагують на речовину), заміряли  термін роботи батареї, надійність корпусу й електроніки, надлишковий тиск, кількість повітря, що надходить (адже серед лікарів є міцні люди з добре розвиненими легенями), фільтруючу спроможність системи тощо, — розповідає розробник Роман Видро. —Останні три показники — найважливіші і за ними ми впевнені, що наші PAPRи безпечні для тривалого використання і дійсно захищають користувача. Так, за нашими даними, з 400 небезпечних частинок зовні наша система пропускає всередину не більше однієї, тоді як за сертифікацією Американської OSHA типовий показник для класичної напівмаски з двома блоками фільтрів і випускним клапаном дозволяє потрапляння однієї з десяти частинок".

Засоби індивідуального захисту, якими забезпечені наші лікарі, розповідає Роман, не завжди здатні зупинити вірус. Українські протоколи все ще рекомендують використовувати медичні маски і респіратори №95. У той час як Центром контролю захворювань США (CDC) рекомендований саме PAPR, він уже є світовим стандартом медичного захисту. Проте купити закордонні аналоги українські лікарні не можуть, вартість одного шолома американського виробництва сягає близько тисячі доларів.

Особливістю харківської розробки є її висока безпека при низькій собівартості. Виготовлення одного такого шолому коштує усього 2000 гривень. 

Харківська майстерня

Харківська майстерня

Гроші на виготовлення благодійної партії збирали фандрейзинговою кампанією спільно з БФ "Харків з тобою". До кампанії з благодійним онлайн-аукціоном долучились діячі культури, серед яких Сергій Жадан, Андрій Курков, студія Aza Nizi Maza, видавець Олександр Савчук, Макс Розенфельд та багато інших. Ще 102 тис. грн. на виготовлення виділив МФ "Відродження". Таким чином замість заявлених на початку 132 масок-шоломів, "гаражхабівцям" вдалося зібрати на партію в 150 шт.

"У нас попереду дуже багато роботи. Зараз лікарі з радістю приймають ці шоломи, адже це найкращий захист з усього, що в них було, але все ж таки необхідно розпочати процес сертифікації, — розповідає проектна менеджерка "гараж хаб" Тетяна Колпак. — Тоді, сподіваємось, їх виготовлення й закупку зможуть підтримувати державні структури та крупні фонди. На цьому етапі нам дуже важлива підтримка МФ "Відродження" — це не лише фінанси, це й вияв високої довіри до нашого продукту від серйозної міжнародної структури"

Зараз інженери закінчують виготовлення ще 120 масок-шоломів, які будуть передані лікарням Харкова, а також до Києва, Львова, Івано-Франківська, Сєвєродонецька, Чернівців, Полтави і Сумщини.

Довідка. Yak.today – це платформа інженерних рішень для протидії коронавірусу від українських майстрів та медиків. Тут медики можуть повідомити про потреби, а майстри й інженери викладають свої розробки: покрокові інструкції, креслення, технічну документацію для виробництв. На Yak.Today є як інструкції до речей, які будь-хто може зробити вдома, так і до тих, які потребують базового обладнання та фахових навичок.

Команда закликає долучатися до проєкту всіх, хто має свої розробки, знає запити медиків або готовий займатися постачанням у лікарні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: