fbpx
Сьогодні
21:07 13 Сер 2020

"Право на справедливий суд": нардепи звернулися до Венедіктової через Кузьменко

Фото: golos.com.ua

Депутати з фракції «Європейська солідарність» вимагають провести службову перевірку неявки на судові засідання прокурорів у справі Юлії Кузьменко і забезпечити їй право на справедливий і чесний суд.

Про це йдеться у депутатському зверненні, яке подали народні депутати Ірина Фріз, Ростислав Павленко і Михайло Бондар Генеральному прокурору України, пише Голос України.

«22.05.2020 року, 24.05.2020 року, 29.05.2020 року жоден із 13 призначених прокурорів не з'явився до Печерського районного суду міста Києва на судове засідання за клопотанням захисника підозрюваної Ю. Л. Кузьменко адвоката Т. Г. Безпалого про зміну запобіжного заходу підозрюваній. Внаслідок неявки прокурорів клопотання захисника про зміну запобіжного заходу так і не було розглянуто судом, адже закінчився строк дії ухвали», — йдеться у зверненні.

Народні депутати наголошують, що водночас прокурорами вчинялися інші слідчі дії, а проігноровані були саме засідання щодо зміни запобіжного заходу.

«Вищевказані дії прокурорів створюють перешкоди для реалізації права на захист Ю. Л. Кузьменко, передбаченого ст. 20 КПК України, а також викликають обґрунтовані сумніви щодо їх неупередженості під час здійснення процесуального керівництва у цьому кримінальному провадженні», — наголошують представники «Європейської солідарності».

Народні депутати звернулися до Генерального прокурора з проханням «забезпечити участь прокурорів, що входять до групи прокурорів на всі судові засідання, відносно Кузьменко Юлії Леонідівни, а також провести службову перевірку поважності причин неприбуття у попередні судові засідання».

Нагадаємо, що 22 травня стало відомо, що поліція закінчила досудове розслідування у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета за підозрою музикантові Андрію Антоненку, лікарці Юлії Кузьменко та військовій медсестрі Яні Дугарь.

Раніше стало відомо, що фігурантам справи про вбивство журналіста Павла Шеремета змінили підозру. Андрій Антоненко тепер є не організатором вбивства, а виконавцем за попередньою змовою. Юлія Кузьменко теж є виконавцем, а Яна Дугарь — пособником.

У провадженні тепер зазначається, що Кузьменко заклала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на спусковий пристрій: раніше в підозрі йшлося, що вона й закладала вибухівку, і натискала на спусковий пристрій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: