fbpx
Сьогодні
15:45 13 Сер 2020

Заборона виробництва і продажу хутра у світі. Актуальна інформація

Фото: Otwarte Klatki

Заборона на виробництво хутра вводиться все частіше завдяки етичним і екологічним аргументам. Уряд наступних країн впроваджує заборону виробництва хутра або вводить більш жорсткі норми, що призводить до ліквідації хутрових ферм. У деяких місцях також заборонено продаж натурального хутра.

Європа

Першою країною, яка заборонила виробництво хутра, була Великобританія (2000). Згодом це зробила Австрія (2004). У грудні 2012 року Нідерланди, які є другими за величиною виробниками норкового хутра в Європейському Союзі, прийняли закон про заборону виробництва хутра та планують повністю зупинити вирощування норок до 2024 року.

У Хорватії виробництво хутра заборонено з 2018 року – неетичні практики поступово припинялися протягом 10 років, що призвело до стійкіших джерел доходу. У березні 2013 року Словенія ввела ту саму заборону, попередньо давши чинним господарствам три роки припинити виробництво.

У січні 2018 року Норвегія, колишній найбільший виробник хутра лисиці, вирішила заборонити хутрове виробництво. Роком раніше, у серпні 2017 року, Чехія вирішила запровадити таку ж заборону, яка набула чинності у 2019 році. Країни, які нещодавно взяли на себе зобов'язання заборонити хутрові ферми, це Люксембург, який у червні 2018 року прийняв закон про повну заборону хутрового виробництва з жовтня 2018 року, та Бельгія, де хутрова індустрія закінчиться у 2023 році та Словаччина, де заборона була прийнята у 2019 році. Вона набуде чинності у 2021 році – також включений перехідний період для чинних господарств до 2025 року.

Інші країни, які заборонили або припинили вирощування хутра, це Республіка Македонія (2014), Сербія (2019) та Боснія і Герцеговина (2029). Зараз заборона на виробництво хутра розглядається в Польщі, Ірландії, Литві, Естонії та Україні.

Заборона виробництва і продажу хутра у світі

Фото: Otwarte Klatki

ПОЗА ЄВРОПОЮ

  • Японія

У 2016 році останні хутряні ферми Японії були зачинені через недотримання прийнятих стандартів. Відповідно до закону, будівництво нових норкових ферм стало протизаконним з 2006 року.

  • Нова Зеландія

Заборона імпорту норки, що ефективно перешкоджає вирощуванню норки в Новій Зеландії.

  • США

Деякі штати забороняють перетримування лисиць в неволі. Каліфорнія має високі вимоги до розведення норок та лисиць, що робить витрати на виробництво хутра непомірними. Штат Нью-Йорка прийняв закон про заборону використання електричного струму – це найпоширеніший спосіб вбивства лисиць.

Неповні заборони

До того, як Нідерланди заборонили вирощування норки в 2012 році, вирощування лисиць і шиншил було завершено вже в середині дев'яностих. У 2009 році Данія запровадила аналогічну заборону, яка охоплює період поетапного припинення вирощування лисиць.

СУВОРІШІ ПРАВИЛА

Завдяки закону, прийнятому в 2017 році, вирощування хутра в Німеччині буде дозволено лише з більш суворими стандартами, такими як значно збільшені розміри кліток і басейни для норок. Вищі вимоги роблять розведення нерентабельним – це призвело до закриття майже всіх господарств у 2019 році. Ті, котрі залишилися, мають відповідати новим стандартам з 2022 року – вони, ймовірно, також будуть зачинені.

У Швеції, завдяки новим вимогам догляду за тваринами, вирощування лисиць заради хутра добігає кінця. Нові вимоги передбачують можливість активного життя та копання нір – у природі ці тварини щодня долають величезні відстані. Нові вимоги означають, що виробництво хутра з лисиці вже не вигідно.

У 2015 році Іспанія прийняла жорсткіші правила щодо запобігання шкоди навколишньому середовищу, спричиненому норками, які утікають з ферм. Оскільки американська норка є серйозною загрозою для біорізноманіття і вважається інвазивним видом, в Іспанії більше не дозволяється будувати нові хутряні ферми. Подібне законодавство змусило Японію закрити свої останні хутряні ферми у 2016 році.

Заборона виробництва і продажу хутра у світі

Фото: Otwarte Klatki

ЗАБОРОНА ПРОДАЖУ ХУТРА

  • Західний Голлівуд

У 2011 році Західний Голлівуд став першим містом у світі, який вирішив заборонити продаж хутра. Заборона набула чинності у 2013 році – вартість продажу хутра у Західному Голлівуді тоді оцінювалася у два мільйони доларів на рік.

  • Сан Франциско

У березні 2018 року Сан-Франциско став другим містом у США, який заборонив продаж хутра.

  • Лос-Анджелес

У вересні 2018 року місцева влада Лос-Анджелеса одноголосно прийняла рішення про заборону хутряних виробів. Заборона торгівлі хутром набуває чинності ув 2021 році.

  • Штат Каліфорнія

У жовтні 2019 року штат Каліфорнія став першим штатом у США, який заборонив продаж хутра. Новий закон, що забороняє виробництво та продаж хутра, набере чинності з 2023 року.

  • Індія

У січні 2017 року Індія прийняла заборону на імпорт норки, лисиці та хутра шиншили.

  • Сан-Паулу

У 2015 році найбільше місто Південної Америки прийняло заборону на ввезення та продаж хутряних виробів. Вже у 2014 році було прийнято рішення про заборону вирощування хутра, всупереч тому, що сама Бразилія є одним із найбільших виробників хутра шиншили у світі.

Джерело: Otwarte Klatki

Переклад: Анастасія Покропивна, представниця кампанії "Вільний від хутра ритейл" ГО "Відкриті клітки Україна"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: