fbpx
Сьогодні
10:13 11 Сер 2020

Байден закликав Лукашенка утриматися від насильства: Білоруси вимагають, щоб їхні голоси були почуті

Фото Reuters

Суперник президента США Дональда Трампа на майбутніх виборах Джо Байден прокоментував вибори в Білорусі і протести в країні.

У своїй заяві політик нагадав, що «демократія будується на простій концепції, згідно з якою громадяни мають право обирати своїх лідерів і мати вплив на майбутнє своєї країни».

«Після систематичних репресій авторитарного режиму Олександра Лукашенка протягом останніх 26 років громадяни Білорусі вимагають, щоб їхні голоси були почуті», — заявив Байден.

Він зазначив, що все, що відбувається на виборах в Білорусі і після них — «не відповідає вчинкам політичного лідера, впевненого в тому, що він переміг на справедливо проведених виборах».

«Але завдяки відважним громадянам — журналістам, активістам і звичайним людям, які документували ці екстраординарні події, — ми знаємо правду про напади на демократію, що здійснюються режимом», — підкреслив американський політик.

Байден висловив підтримку протестувальникам і закликав президента Білорусі Олександра Лукашенка утриматися від насильства.

«Я підтримую тих, хто закликає до прозорого і точного підрахунку голосів і звільнення всіх політичних в'язнів. Я також закликаю президента Лукашенка поважати права мирних протестувальників і утримуватися від подальшого насильства. Моя адміністрація ніколи не відхилиться від захисту демократичних принципів і прав людини, і ми будемо працювати з нашими демократичними союзниками і партнерами, щоб виступити єдиним фронтом і вимагати дотримання цих прав», — заявив Байден.

10 серпня масові протести спалахнули з новою силою. Учасники акцій вимагали чесних виборів без Олександра Лукашенка і звільнення політв'язнів. У деяких містах силовики застосовували проти демонстрантів гумові кулі і світлошумові гранати, журналісти повідомляли про затримання випадкових людей на вулицях і засідках.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: