Новини

У МОЗ попередили про кримінальну відповідальність за штучне невиявлення пацієнтів з COVID-19

Через карантинне "кольорове" зонування країни, яке, у свою чергу, залежить від кількості виявлених хворих на коронавирус,є ризик, що регіони можуть свідомо знижувати кількість тестувань. Меньше тестів – менше виявлених, а значить менша вірогідність потрапити у "червону зону".

Про те, як намагаються не допустити такої ситуації та як контролюють правдивість "ковідної" статистики розповів в. о. генерального директора ДУ "Центр громадського здоров'я МОЗ України" Ігор Кузін, пише УНН.

Так, за його словами, коронавірус – небезпечна інфекційна хвороба, а тому за її приховування чи не виявлення передбачена кримінальна відповідальність.

"Я хочу нагадати усім, що це особливо небезпечна інфекційна хвороба, і у нас є законодавство, яке каже, що особливо небезпечні інфекційні хвороби регулюються спеціальним законодавством і заклади охорони здоров'я, діагностичні лабораторії – коли вони виявляють хворобу, в тому числі "ковід" – вони зобов'язані подати екстрене повідомлення.

Вже є кілька досудових проваджень, які були ініційовані по факту не подання таких повідомлень, тому я б не радив жартувати із цим. Бо це кримінальна відповідальність і приховування або перекручування таких відомостей карається", – сказав Кузін.

Щодо звітності про тестування на коронавірус, то вона сьогодні суворо контролюється і перевіряється у кілька етапів, каже очільник ЦГЗ.

"Коли впроваджувалася система звітності і статистики по "ковіду" ми враховували усі можливі ризики по хибному звітуванню, по можливим припискам. Тому у нас є кілька шляхів отримання інформації: ми отримуємо інформацію напряму від лабораторії, напряму від лікарні, і від системи епідеміологічного нагляду. І це дозволяє, щонайменше, порівнювати кілька джерел інформації і приймати рішення по тому чи є у якихось регіонах помилка чи немає.

Ми проводимо таку аналітичну роботу щонайменше раз на тиждень, коли звіряємо усі регіони по всім типам інформації, яку ми отримуємо. В тому числі, і шляхом звернень громадян чи місцевої влади", – розповів він.

Кузін уточнив, що наразі в Центрі немає інформації, яка би вказувала на штучне втручання у процеси тестування на відображення його результатів.

"Крім того, врегіони відбуваються візити, коли ми переглядаємо статистичну інформацію, екстрені повідомлення, аналітичні довідки або реєстраційні журнали, які ведуться на рівні областей.

Ми звіряємо цю інформацію, аби усе фіксувалося і передавалося", – додав він.

Нагадаємо, що у Луцьку, де виступали проти карантину, в.о. мера заразився COVID-19.

Свіжі дописи

  • Новини

Усі розвідки партнерів поінформовані про загрози й перспективи, які є зараз, – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні наголосив, що всі розвідки країн-партнерів поінформовані про наявні загрози… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Рішення для перемоги: в Україні формують добровольчий жіночий підрозділ управління БПЛА

В Україні виникла ініціатива із формування добровольчого жіночого підрозділу, що займатиметься безпілотниками у тісній інтеграції… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Зеленський провів Ставку: заслухав доповіді по фронту та про перемовини щодо звільнення полонених

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 29 квітня, провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Під час засідання… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Шмигаль провів розмову з новим Прем’єр-міністром Ірландії: обговорили ракетні атаки та конфіскацію активів рф

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів розмову з новим Тішоком (Прем’єр-міністром) Республіки Ірландія Саймоном Гаррісом. Про… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

У Литві вважають, що про питання повернення українців призовного віку з-за кордону мають обговорюватися на рівні ЄС

Прем’єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте вважає, що деякі питання повернення українців призовного віку в Україну мають… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Ракетний удар по Одесі: четверо загиблих, 28 поранених

Кількість загиблих унаслідок ракетного удару по Одесі збільшилась до чотирьох. Також відомо про 28 поранених,… Читати більше

Monday April 29th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.