fbpx
Сьогодні
14:07 08 Сер 2020

Нардепи оскаржили в КСУ існування Великої палати Верховного Суду

45 депутатів Верховної Ради на чолі з Олександром Дубінським оскаржили положення закону про судоустрій і статус суддів та низки кодексів, де згадується Велика палата Верховного Суду.

Про це повідомила пресслужба Конституційного суду, який розглядатиме подання.

"Фактично всупереч Конституції України судова система очолюється неконституційним органом "Великою палатою Верховного Суду", який тільки за назвою є частиною Верховного Суду, а за функцією та компетенцією є окремим від Верховного Суду судом, який виступає як суд вищої порівняно з Верховним Судом інстанцією, судді якого призначаються у порушення єдиного статусу судді за непередбаченою у Конституції України процедурою", – говориться в документі.

Серед тих, хто підписався під цим поданням, були Олександр Корнієнко (лідер партії "Слуга народу"), ключова спікерка "Слуги народу" Євгенія Кравчук, голова гуманітарного комітету Микита Потураєв, голова комітету з питань організації державної влади Андрій Клочко та низка інших відомих депутатів.

Нагадаємо, що у червні 2020 року Велика палата Верховного Суду ухвалила рішення на користь Національного банку у "справі Суркісів", підтвердивши тим самим законність bail-in (конвертації грошей у капітал банку) під час націоналізації Приватбанку. Тоді під bail-in потрапили гроші пов'язаних осіб (не тільки Суркісів) на загальну суму 29,4 млрд гривень.

Від цього рішення залежало відновлення процесу про оскарження націоналізації установи.

Перед тим, як Приватбанк перейшов у державну власність, ним володіли олігархи Генадій Боголюбов та Ігор Коломойський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: