fbpx
Сьогодні
19:47 05 Сер 2020

У Раді пояснили, які питання не можна виносити на референдум

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук пояснив, які питання не можна виносити на референдум.

Про це пише Голос України.

Найбільш правильним і яскравим для політика був референдум 1 грудня 1991-го про незалежність України.

«Це хрестоматійний приклад, як референдум може об'єднувати людей і націю», — зазначив він.

На референдум, на думку Руслана Стефанчука, може бути винесено будь-яке питання, яке побажає український народ. За винятком тих, що спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення суверенітету й територіальної цілісності країни, а також розпалення національної, міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі.

«А ще — питання податків, амністії й органів правопорядку, суду. Тобто не може йти мова про відділення територій. Важливо розуміти: на референдум виноситься лише одне питання, його формулювання має бути чітким, а відповідь — або «так», або «ні», без варіантів», — уточнив Перший заступник глави парламенту.

А відносно вступу до НАТО, то Р. Стефанчук вважає, що в українців повинен бути шанс висловитися й нагадав, що наша країна відмовилася від поняття «консультативні референдуми». «Будь-який референдум — дорога річ, вартість одного — приблизно 2 млрд грн. Щоб проводити консультації з народом, досить соціологічних опитувань. Ми ж створили формулу, за якою рішення народу обов'язкове для виконання органами державної влади.

Згадаймо референдум 2000 року (опитування, яке критикує опозиція, з приводу реформи системи державного управління). На нього витратили кошти, а потім було незрозуміло, як імплементувати волевиявлення народу», — пояснив Перший заступник Голови Верховної Ради.

Руслан Стефанчук дуже чітко дав зрозуміти, що парламент повинен виконувати свою функцію, а народ як єдине джерело влади — свою: контролювати владу, у тім числі законодавчу. «Тільки найбільш спірні питання, які не сприймаються суспільством, треба виносити на суд народу України як головного арбітра», — зазначив він і додав, що про згаданий статус ОРДЛО немає єдності в парламенті й можна скористатися інструментом референдуму.

«Ми враховували як факт російської агресії в Криму і на Донбасі, так і досвід вдалих і невдалих референдумів. Щоб не було маніпуляцій з формулюванням питань, передбачили процедуру звернення до Конституційного Суду.

Якщо комусь здається, що такого захисту недостатньо, готові вислухати зауваження й пропозиції, у тому числі Венеціанської комісії. Я недавно в політиці, але вважаю, що прийшов час переходити від політики у форматі «усе пропало» до політики «давайте працювати разом». Я за конструктивне співробітництво, а всі ці політичні припадочні настрої треба припинити», — резюмував Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Нагадаємо, раніше новий глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук розповів, що можна запропонувати для Донецької та Луганської областей вільну економічну зону.

Леонід Кравчук став главою української делегації ТКГ.

Кравчук назвав можливі компроміси для Донбасу.

Також Кравчук сказав, які завдання поставив перед ним Зеленський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: