fbpx
Сьогодні
14:36 02 Сер 2020

Кравчук озвучив перші ініціативи по Донбасу: Фонд відновлення і вільна економічна зона

Перший президент України Леонід Кравчук на переговорах у Тристоронній контактній групі (ТКГ) має намір підняти питання створення фонду для відновлення Донбасу, а також введення вільної економічної зони.

Про це Кравчук розповів в інтерв'ю телеканалу "Україна 24", відповідаючи на запитання, які першорядні, пріоритетні кроки він планує здійснювати в рамках ТКГ.

"Перший крок – наступальний. Почнемо з Будапештського меморандуму. Україна тоді склала ядерну зброю, 175 ракет. На кожній ракеті стояло по п'ять боєголовок, в загальному – понад 1000. Кожна шахта коштувала мільярд доларів, тих доларів, зараз це близько 300 млрд. І цей крок України мав дуже велике значення для зменшення ядерних арсеналів і витрат на ядерні арсенали тих ядерних держав, які сьогодні існують", – повідомив Кравчук.

За його словами, виходячи з цього, Україна має право поставити питання про створення "спеціального фонду для відновлення зруйнованого Донбасу".

"Якщо ми це обговоримо і подамо в широкому плані, дипломатичними зусиллями всіх разом, і Росія підтримає… Я хочу фонд реанімації Донбасу, відновлення Донбасу. Люди почнуть відразу за щось конкретне братися", – зазначив перший президент.

Ще одна ініціатива Кравчука стосується створення на Донбасі вільної економічної зони.

"Коли я був президентом, ми створили вільну економічну зону, куди увійшли Донецька, Луганська і, здається, Дніпропетровська області. Потім про це забули. Я думаю, зараз це теж потрібно зробити: створити вільну економічну зону в Донецькій області – не тільки на неконтрольованих територіях, а в усій області. У всій Луганській області, можливо, в Дніпропетровській, можливо, десь ще… І коли люди займуться конкретними справами, туди підуть інвестиції. І не треба буде говорити про якийсь особливий статус Донбасу", – переконаний він.

Нагадаємо, Леонід Кравчук став главою української делегації ТКГ.

Раніше Кравчук назвав можливі компроміси для Донбасу.

Також Кравчук сказав, які завдання поставив перед ним Зеленський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: