fbpx
Сьогодні
18:14 31 Лип 2020

Україна має видобувати свій уран для АЕС замість імпорту, який іде з Росії, - голова Держгеонадр

Україна на 70% імпортує уран для потреб вітчизняних атомних електростанцій, переважно з Росії. Стратегічний пріоритет до 2035 року – повністю замістити імпорт і видобувати уран самим.

Про це заявив голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах на своїй сторінці Facebook.

"50% електроенергетики вироблено на атомних електростанціях. Це один з найекологічніших і найдешевших продуктів.

Потреба вітчизняних атомних електростанцій у паливі задовольняється за рахунок переребленої власної сировини на 30%, решта це імпорт, переважно з Росії.

Україна входить до першої 10-ки країн світу по запасах урану і здатна повністю задовольнити свої потреби в цій сировині.

Це один з пріоритетів, визначений в Енергетичній стратегії України до 2035 року.

Наразі є 9 ділянок надр з покладами урану, на які видані спеціальні дозволи. 4 розробляється Східним ГЗК.

Без розробки додаткових об'єктів ціль імпортозаміщення не буде досягнута", розповів Роман Опімах.

Голова Держгеонадр заспокоїв, що компанія, яка вестиме розробку, має переконати громаду у безпеці ведення технологічних робіт, а також у вигодах для людей. Йдеться про планову діяльність компанії АЕСУ.

"Щодо ситуації, яка склалася навколо ділянки "Сурівська" в Дніпропетровській області. Нині проводиться геологічне вивчення згідно спеціального дозволу, виданого в 2016 році.

Програма передбачає обов'язкове проведення ОВД перед початком планової діяльності, у тому числі позитивних громадських слухань. Якщо надрокористувач не переконає місцеву громаду в безпеці ведення технологічних робіт, а також у вигодах для людей, видобуток не може розпочатись", зауважив він.

Також Роман Опімах розповів про ситуацію у видобутку природного газу в Україні.

"Україна багата на поклади нафти та газу і посідає провідне місце в Європі за їх підтвердженими запасами. Збільшення вітчизняного газовидобутку посприяє зниженню енергетичної залежності України від імпорту.

На початку року Держгеонадра підготували та запропонувала ринку 24 перспективні нафтогазові ділянки, 9 з них навесні було ініційовано для винесення на відкриті аукціони.

У зв'язку з подальшим безпрецедентним падінням цін на нафту і газ та економічним сповільненням, інвестори не поспішають вкладати кошти у цей капіталоємний та ризикований бізнес.

Так, останні аукціони з вуглеводневими об'єктами не відбулися. Ділянки повторно виставлені на електронні торги з дисконтом 50% і заплановані на 6 серпня 2020 року", розповів він.

Нагадаємо, міжнародні експерти оцінили запаси урану в Україні: АЕСУ досліджує свої родовища за кодом JORC.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: