fbpx
Сьогодні
23:15 30 Лип 2020

У Києві з'явився провулок імені британського журналіста Ґарета Джонса

Київрада ухвалила рішення стосовно перейменування одразу декількох об'єктів міста. У рамках перейменувань з'явився провулок імені Ґарета Джонса — британського журналіста, який першим заявив про Голодомор в Україні. Це реалізували за ініціативи творчої групи фільму «Ціна правди» та Інституту журналістики.

Провулок розташований у Шевченківському районі Києва поруч з телевізійною вежею та Інститутом журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, між вулицями Дегтярівською та сім'ї Хохлових.

«Те, що в Києві увічнено ім'я Ґарета Джонса — це неймовірно. І це тільки частина великого процесу. Ми пишаємося тим, що наша країна, наша компанія причетні до створення фільму Аґнєшки Ґолланд. Ми пишаємось тим, що більш ніж 100 000 українських глядачів прийшли до кінотеатрів, щоб переглянути це важливе кіно. І воно стало частиною новітньої історії: про Ґарета було надруковано книжки, проведена масштабна виставка, присвячена його постаті. Кіно й у світовому прокаті має успіх: світова прем'єра відбулась на Берлінському кінофестивалі у лютому 2019 року. А цього літа фільм вийшов у Франції, де увійшов у топ кінопрокату і зібрав аж понад півтора мільйона доларів. У США відбувся діджитал-реліз проєкту, і ми щасливі, що Mr. Jones ось уже кілька тижнів входить в топ таких гігантів як Амазон і iTunes. Так, через кіно, українська історія, український досвід прямує до світової аудиторії. Дуже дякуємо КМДА за підтримку нашої  ініціативи», – продюсер стрічки Єгор Олесов.

«Символічно, що ця новина з'явилась напередодні 115-ої річниці від дня народження і 75-ої – від дня смерті Ґарета Джонса. Ґарет Джонс назавжди буде в Україні. Провулок його імені неподалік від Інституту журналістики – це також символічно. Молоді журналісти йтимуть у професію і з його  іменем», – доцентка кафедри видавничої справи та редагування Інституту журналістики, Мирослава Прихода.

Ґарет Джонс став першим іноземним журналістом, що наважився відкрити міжнародній спільноті правду про події у 1932-1933 рр. в радянській Україні: Голодомор, жорстку цензуру, змову та масові репресії.

вулиці києва

Як повідомляє пресслужба КМДА, депутати також перейменували:

  • вулицю Димитрова на честь українського художника Никифора Дровняка (Деснянський район)
  • площу між вулицями Євгена Сверстюка та Раїси Окіпної назвали ім'ям Сергія Набоки (Дніпровський район). Це – український журналіст, правозахисник та дисидент

Київрада присвоїла нові назви низці безіменних вулиць та провулків:

  • Безіменний провулок з проєктною назвою «провулок Островського» назвали на честь видатного українського поета Якова Щоголева (Дарницький район)
  • Проєктний провулок 13115 перейменовано на провулок Милославський (Деснянський район)
  • Вулицю проєктну 12637 – на вулицю Куричівську (Деснянський район)
  • Вулицю проєктну 12638 – на вулицю Ковпитську (Деснянський район)
  • Вулицю проєктну 13059 – на вулицю Стигольську (Деснянський район)
  • Вулицю проєктну 12639 – на вулицю Помильську (Деснянський район)
  • Вулицю проєктну 13079 – на вулицю Пляхівську (Деснянський район)
  • Провулок без назви від вулиці Любомирівської до тупика – на провулок Парашутистів (Святошинський район)

Отримали назви і зелені зони столиці:

  • сквер у Шевченківському районі міста Києва на розі вулиць Зоологічної та Дегтярівської отримав ім'я «Мюнхенський»
  • сквер на перехресті вулиці Січових Стрільців та непарної сторони вулиці В'ячеслава Чорновола у Шевченківському районі назвали ім'ям відомого оперного співака Мусліма Магомаєва

Що робити у разі перейменування

Якщо перейменували вулицю, де ви мешкаєте, то вам не потрібно змінювати адресу реєстрації у паспорті — це можна зробити за бажанням. Усі інші документи, що мають стару назву, вважаються чинними.

Отримати довідку про зміну назви вулиці можна у Департаменті містобудування та архітектури КМДА.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: