fbpx
Сьогодні
14:39 29 Лип 2020

Міжнародні експерти оцінили запаси урану в Україні: АЕСУ досліджує свої родовища за кодом JORC

English version here

Вперше в історії України був складений ресурсний звіт по урановому родовищу відповідно до міжнародних вимог, в даному випадку відповідно до коду JORC (Австралія).

Вийшла на цей рівень українська компанія АЕСУ, що належить відомому бізнесмену Геннадію Буткевичу.

Про це йдеться на офіційному сайті АЕСУ ("Атомні енергетичні системи України").

"Цей крок підкреслює прагнення до розвитку бізнесу і серйозність намірів, а також відкриває шлях до діалогу на міжнародному рівні. Ці звіти трудомісткі і дорогі, але зрозумілі для будь-яких іноземних інституцій та компаній", розповів Юрій Бакаржієв, генеральний директор АЕСУ і український експерт МАГАТЕ.

"Міжнародні експерти оцінили запаси цього родовища навіть вище, ніж ми оцінювали самі. Це свідчить про ретельну і професійну роботу нашої команди", також підкреслив він.

Відзначається, що Сафонівське родовище, по якому було проведене дослідження за кодексом JORC, в масштабах України невелике, але і немаленьке. Воно ідеально підходить для методу свердловинного підземного вилуговування. У всьому світі активно експлуатуються і менші родовища, тому що собівартість видобутку металу низька і найвища екологічність не знищується ні земля, ні навколишнє середовище.

Запаси в Сафонівському родовищі оцінили як 4700 тонн. "Наша мета допомогти державі у виконанні задекларованої програми енергетичної безпеки. Зараз нашим АЕС потрібно 2400 тонн урану на рік, а добуває Україна тільки 600. Решту купуємо за зовнішніми контрактами за валюту, в тому числі і в Росії. У свою чергу, атомна енергетика це як кров для української економіки, вона займає 52% в загальному енергетичному балансі", повідомляє Юрій Бакаржієв.

За своїми запасами урану Україна знаходиться в десятці країн світу. Але більшість покладів є невивченими, дані про них необхідно приводити в порядок.

"Звіти пишуться по окремі родовища. Ми продовжимо складати аналогічні звіти і по іншим нашим об'єктам", – заявив гендиректор компанії.

У тривалій перспективі АЕСУ розглядає можливість виходу на IPO. На даному етапі компанія займається проектною та підготовчою роботою.

Читайте також: "Без атомної енергетики в України немає майбутнього". Інтерв'ю з гендиректором першої приватної компанії, яка видобуває уран

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: