fbpx
Сьогодні
19:27 28 Лип 2020

Дезінформатори назвали диверсантом убитого бойовиками медика на Донбасі

«В результате адекватных действий подразделений НМ ДНР из не запрещенного Минскими соглашениями вооружения противник понес потери» — так російські маніпулятивні сайти подали інформацію про вбивство українського медика та порушення режиму "тиші" 13 липня поблизу Зайцевого Донецької області.

Насправді Мінськими домовленостями передбачалося відведення важкого озброєння та повне припинення вогню, і ні про яке «не запрещенное вооружение» мова у цих документах не йшла. Тому подібний хід є відвертою маніпуляцією, разом із фейками про обстріли мирного населення з боку ЗСУ, які буцімто тривають від 2014-го року, від старту війни з Росією.

Українського військового медика Миколи Ільїна, вбитого під час цього зіткнення, дезінформатори назвали диверсантом, що виконував «бездумные указания на минирование местности». Про це писали на онлайн-ресурсах, контрольованих Росією та спрямованих на Україну.

Аналітики дезінфомоніторингу "Текстів" виявили цю тезу під час щотижневого моніторингу кількох десятків маніпулятивних джерел інформації.

Насправді Ільїн загинув у складі неозброєної евакуаційної групи, яка була маркована білими пов'язками на жилетах та білими касками, потрапила в засідку збройних формувань російських окупаційних сил.
Спочатку був обстріляний військовослужбовець, який ішов попереду групи, медик кинувся на допомогу і отримав смертельне поранення. Групі довелося відступити. Надалі окупанти відмовлялися надавати гарантії безпеки для пошуку українською стороною пораненого військового. Тіла загиблих передали українській стороні лише 16 та 17 липня, над тілом медика поглумилися. Babel зробив детальний розбір подій того дня, зібравши інформацію з різних джерел, почитайте

Ця історія – один з яскравих прикладів дезінформації та маніпуляцій проросійських та російьких медіа, де традиційно називають ЗСУ «карателями», своїх найманців – «добровольцами».

Чи знаходять такі тези відгук в українців? Здебільшого ні. Але вони бомбардують свідомості наших співгромадян на окупованих територіях.

Крім того, згадаємо, що інші їхні популярні маніпулятивні тези щодо України – про «зовнішнє управління», «боргову яму МВФ», «біолабораторії» впродовж років мандрували сайтами, створеними російською адміністрацією на окупованій частині Донбасу, а потім – овва! – зненацька починали відтворюватися вже в українських новинах на підконтрольній території.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: