Новини

В Україні активісти створили унікальну станцію моніторингу повітря

В Україні активісти створили мобільну станцію громадського моніторингу повітря, аналогів якої немає в Європі.

Про це передає EcoCity.

Команда розробників EcoCity за підтримки проєкту Чисте повітря для України та чеської неурядової організації Arnika презентують унікальні мобільні станції моніторингу атмосферного повітря Sapphire-32.

Станція не потребує стаціонарної фіксації, дозволяє цілодобово проводити незалежну оцінку якості атмосферного повітря в будь-якому місці за понад 15 параметрами.

Sapphire-32 від EcoCity – це інноваційна розробка українських технічних експертів та винахідників, яка виведе на новий рівень адвокацію у сфері захисту прав громадян на чисте та безпечне повітря в Україні.

Фото Reuters

На думку науково-технічного радника проєкту «Чисте повітря для України» Максима Сороки мобільність та автономність станції #Sapphire-32 від #EcoCity надають унікальну можливість оцінити якість та безпечність повітря в умовах надзвичайних та аварійних ситуацій, пожеж, несприятливих метеоумов та різкого погіршення якості повітря.

Ключовим розробником спеціального програмного забезпечення для станцій став 15-ти річний Дмитро Обухов, який зазначив, що мобільна станція Sapphire-32 – це унікальна українська розробка, що не має аналогів в Україні. Цей досвід можна поширити на проекти громадського моніторингу повітря по всьому світові.

Якість повітря тепер можна перевіряти за більш ніж 15 параметрами, а саме: дрібнодисперсний пил фракції РМ10, РМ2,5, чадний газ СО та вуглекислий газ СО2, діоксид нітрогену NO2, сірчастий  ангідрид SO2, формальдегід H2CO, аміак NH3, приземний озон O3, сумарні концентрації органічних сполук TVOC. Є можливість розширення переліку специфічних токсичних речовин та адорантів – ароматичних вуглеводнів DG, сірководню H2S та хлористого водню HCl.

Ці токсичні речовини  входять в пріоритетний перелік оцінювання якості повітря згідно з практиками Європейського Союзу та новим Порядком державного моніторингу в сфері охорони атмосферного повітря (ПКМУ від 14 серпня 2019 р № 827).

Додатково мобільна станція дозволяє оцінювати рівень фізичного (параметричного)забруднення за показниками радіаційного фону, шумового забруднення та інтенсивності УФ-випромінювання.

Вбудовані акумуляторні батареї підвищеної ємності дозволяють проводити моніторинг атмосферного повітря в польових умовах упродовж 48 годин, що  дозволяє одразу провести оцінку якості повітря і дослідити максимально разові та середньодобові концентрації.

У липні-серпні 5 перших прототипів мобільних станцій моніторингу повітря Sapphire-32 від EcoCity будуть передані для тестування та експлуатації еко-активістам та партнерам проєкту «Чисте повітря для України» у Запоріжжя, Кривий Ріг, Дніпро, Харків та Краматорськ.

Презентація станцій Sapphire-32 відбудеться наживо 31 липня (п'ятниця) у форматі on-line конференції у ZOOM з трансляцією у Facebook.

Свіжі дописи

  • Новини

У Києві знову стався вибух гранати: є постраждалі

У ніч на 28 квітня, у столиці в одній із багатоповерхівок у Святошинському районі пролунав… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Офіс генпрокурора: в Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми

Понад 2500 вебсайтів, які забезпечували діяльність проведення азартних ігор та на яких розміщувались ресурси онлайн-казино… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

У столиці відкрили безплатний спортзал для реабілітації ветеранів: у чому рішення

У Києві відкрили новий спортивний комплекс для військовослужбовців та ветеранів, який оснащений сучасними тренажерами для… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

450 тисяч осіб: у Британії підрахували втрати армії рф у війні з Україною

Від початку повномасштабного вторгнення російська армія втратила в Україні вбитими й пораненими, за оцінками британських… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Сікорський сподівається, що Шольц наважиться на надання Taurus після передачі Україні ATACMS

Рішення Білого дому надати Україні далекобійні ракети ATACMS можливо підштовхне Німеччину все-таки надати ракети Taurus.… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

У ЗСУ розповіли про безпілотники невстановленого типу, якими окупанти вночі атакували країну

Безпілотники невстановленого типу, якими російські загарбники атакували вночі Україну, були розвідувальними дронами. Про це повідомив… Читати більше

Sunday April 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.