fbpx
Сьогодні
18:29 27 Лип 2020

В Україні активісти створили унікальну станцію моніторингу повітря

Фото sovest.ucoz.ua

В Україні активісти створили мобільну станцію громадського моніторингу повітря, аналогів якої немає в Європі.

Про це передає EcoCity.

Команда розробників EcoCity за підтримки проєкту Чисте повітря для України та чеської неурядової організації Arnika презентують унікальні мобільні станції моніторингу атмосферного повітря Sapphire-32.

Станція не потребує стаціонарної фіксації, дозволяє цілодобово проводити незалежну оцінку якості атмосферного повітря в будь-якому місці за понад 15 параметрами.

Sapphire-32 від EcoCity – це інноваційна розробка українських технічних експертів та винахідників, яка виведе на новий рівень адвокацію у сфері захисту прав громадян на чисте та безпечне повітря в Україні.

забруднене повітря київ

Фото Reuters

На думку науково-технічного радника проєкту «Чисте повітря для України» Максима Сороки мобільність та автономність станції #Sapphire-32 від #EcoCity надають унікальну можливість оцінити якість та безпечність повітря в умовах надзвичайних та аварійних ситуацій, пожеж, несприятливих метеоумов та різкого погіршення якості повітря.

Ключовим розробником спеціального програмного забезпечення для станцій став 15-ти річний Дмитро Обухов, який зазначив, що мобільна станція Sapphire-32 – це унікальна українська розробка, що не має аналогів в Україні. Цей досвід можна поширити на проекти громадського моніторингу повітря по всьому світові.

Якість повітря тепер можна перевіряти за більш ніж 15 параметрами, а саме: дрібнодисперсний пил фракції РМ10, РМ2,5, чадний газ СО та вуглекислий газ СО2, діоксид нітрогену NO2, сірчастий  ангідрид SO2, формальдегід H2CO, аміак NH3, приземний озон O3, сумарні концентрації органічних сполук TVOC. Є можливість розширення переліку специфічних токсичних речовин та адорантів – ароматичних вуглеводнів DG, сірководню H2S та хлористого водню HCl.

Ці токсичні речовини  входять в пріоритетний перелік оцінювання якості повітря згідно з практиками Європейського Союзу та новим Порядком державного моніторингу в сфері охорони атмосферного повітря (ПКМУ від 14 серпня 2019 р № 827).

Додатково мобільна станція дозволяє оцінювати рівень фізичного (параметричного)забруднення за показниками радіаційного фону, шумового забруднення та інтенсивності УФ-випромінювання.

Вбудовані акумуляторні батареї підвищеної ємності дозволяють проводити моніторинг атмосферного повітря в польових умовах упродовж 48 годин, що  дозволяє одразу провести оцінку якості повітря і дослідити максимально разові та середньодобові концентрації.

У липні-серпні 5 перших прототипів мобільних станцій моніторингу повітря Sapphire-32 від EcoCity будуть передані для тестування та експлуатації еко-активістам та партнерам проєкту «Чисте повітря для України» у Запоріжжя, Кривий Ріг, Дніпро, Харків та Краматорськ.

Презентація станцій Sapphire-32 відбудеться наживо 31 липня (п'ятниця) у форматі on-line конференції у ZOOM з трансляцією у Facebook.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: