fbpx
Сьогодні
16:54 27 Лип 2020

Резніков розповів, як Україна відповість на порушення перемир'я на Донбасі

Україна залишає за собою право на вогонь у відповідь у випадках порушення бойовиками ОРДЛО перемир'я на Донбасі.

Про це заявив "Україна 24" віцепрем'єр-міністр з питань тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, коментуючи режим тиші, оголошений на Донбасі з 27 липня.

"На сьогодні існує зокрема міжнародне право, конвенції… які чітко дають право українській стороні в разі порушення режиму тиші на вогонь у відповідь. Деякі мої колеги посилаються на статтю 51 статуту ООН, яка говорить про право на самооборону. Я б хотів додати також, що існує Гаазька конвенція 1907 року про закони та звичаї ведення війни, яка досить чітко говорить що в разі, якщо одна сторона порушила перемир'я, інша сторона має право на відновлення військових дій. Тому наші військові це знають", – наголосив віцепрем'єр.

Резніков зазначив, що режим тиші обговорювався зокрема в Берліні на останній зустрічі учасників "нормандського формату", яка тривала 11 годин.

"Напрацювання цих заходів відбувалося повністю в консультації з нашими партнерами "нормандського формату" – Німеччиною та Францією… І тоді обговорювалось, що в разі порушення іншою стороною цього режиму Україна матиме право на вогонь у відповідь", – заявив він.

Також віцепрем'єр зауважив, що факт оголошення довготривалого перемир'я – "це вже велика подія для мінського процесу, який триває вже сьомий рік".

"У разі порушення цього режиму, сторона, з чийого боку це відбулося, зобов'язується провести відповідне розслідування і притягнення зі свого боку до відповідальності особи, яка порушила цей режим… Коли натягнуті нерви у кожного, хто перебуває на лінії фронту, поодинокі випадки абсолютно можливі", – додав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: