fbpx
Сьогодні
19:43 27 Лип 2020

Клімкін пояснив, чому Путіну вигідне перемир'я на Донбасі

Перемир'я, яке почалося з 27 липня на Донбасі, вигідне Росії.

Про це заявив колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін в ефірі "Україна 24".

"Це (перемир'я – ред.) пов'язане з тим, що Путіну це зараз вигідно. Він за менталітетом дзюдоїст: "потягнути – відпустити". Всі пам'ятають, яким був липень? Зараз "відпустити". І Путін думає, що для нього виграшна вилка. Зараз будуть провокувати та потім говорити, що це Україна. Або, якщо все-таки тримається припинення вогню, через два тижні нам скажуть, що це справжня безпека. Путін думає: ми підемо або в цей бік, або в бік припинення вогню і потім будемо нагинати.

У вересні Путін дуже сподівається на саміт постійних членів Ради безпеки, він не знає, як закінчаться американські вибори, як виходитиме з карантину Євросоюз. Ця гра Путіна абсолютно свідома", — сказав він.

За словами Клімкіна, за дотриманням перемир'я повинні стежити міжнародні спостерігачі та техніка, оскільки Росія може контролювати ситуацію.

"Є одна фундаментальна умова: коли там буде присутність і людей, і обладнання з міжнародного компонента. Це може бути посилена СММ, а зараз навіть дрони там не літають, ми не знаємо, що там відбувається, і це реальна небезпека. А у Росії є супутники, обладнання. Коли ми не контролюємо там ситуацію — ніяке припинення вогню триматися не буде, якщо це невигідно Путіну. "це припинення вогню протримається, якщо Путін зрозуміє, що на цей момент йому вигідно тиснути на нас з політичними вимогами.

Ніколи не чекайте від нього чогось позитивного, завжди треба щось вигризати. Тільки міжнародна присутність забезпечить стійке припинення вогню, нічого більше", — заявив ексміністр.

Тим часом у Кремлі прокоментували розмову Зеленського з Путіним.

Раніше в Кремлі заявили, що Росія не може бути гарантом припинення вогню на Донбасі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що після набуття чинності режиму припинення вогню на Донбасі бойовики здійснили два обстріли.

Відзначимо, на Донбасі набула чинності угода про режим "тиші", яку узгодили в рамках Тристоронньої контактної групи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: