fbpx
Сьогодні
17:51 24 Лип 2020

Запровадження тимчасового базового доходу для найбідніших людей у світі може сповільнити зростання випадків COVID-19, - ПРООН

Негайне запровадження тимчасового базового доходу для найбідніших людей у світі може сповільнити збільшення кількості випадків інфікування COVID-19, адже це дозволить майже трьом мільярдам людей залишатися вдома.

Про це йдеться в опублікованому звіті Програми розвитку ООН (ПРООН).

За підрахунками, опублікованими у доповіді «Тимчасовий базовий дохід: захист бідних та вразливих людей у країнах, що розвиваються», для забезпечення тимчасового базового доходу для 2,7 мільярдів людей, які живуть за межею бідності, у 132 країнах, що розвиваються, необхідно приблизно 199 мільярдів доларів на місяць.

У доповіді робиться висновок, що такі заходи є здійсненними та невідкладними, адже нинішній темп поширення пандемії становить понад 1,5 млн нових випадків на тиждень, зокрема в країнах, що розвиваються. У цих країнах семеро із десяти працівників заробляють собі на життя, не маючи офіційного місця роботи, отож вони будуть позбавлені заробітку, якщо залишаться вдома.

Чимало з тої величезної кількості людей, які не охоплені програмами соціального страхування, – це люди, які працюють неофіційно, отримують низькі зарплати, жінки та молодь, біженці і мігранти, люди з інвалідністю – саме вони найбільше потерпають від нинішньої кризи. Впродовж кількох останніх місяців ПРООН провела оцінку соціально-економічних наслідків COVID-19 у понад 60 країнах. Отримані дані свідчать, що працівники, які не мають соціального захисту, не можуть залишатися вдома, не втративши дохід. 

Тимчасовий базовий дохід дозволив би їм купувати продукти харчування та покривати витрати, пов'язані з лікуванням та освітою. Такий план також цілком реально пофінансувати. Наприклад, тимчасовий базовий дохід на шість місяців складатиме лише 12 % від усього фінансування, виділеного на реагування на COVID-19 у 2020 році, що дорівнює одній третині від суми зовнішніх боргів, які країни, що розвиваються, зобов'язані виплатити у 2020 році.

«Безпрецедентні часи вимагають безпрецедентних соціально-економічних заходів. Введення тимчасового базового доходу для найбіднішого населення світу – це один із можливих варіантів. Ще кілька місяців тому це могло здаватися неможливим», – зазначив керівник ПРООН Ахім Штайнер. 

«Програми фінансової допомоги та плани з відновлення після крзи не можуть зосереджуватися лише на великих ринках та великому бізнесі. Тимчасовий базовий дохід може дозволити урядам надавати людям, які перебувають на карантині, фінансову допомогу, можливість вкладати кошти в місцеву економіку, що буде підтримкою для малого бізнесу, та сповільнити руйнівні наслідки COVID-19», – сказав він.

Тимчасовий базовий дохід не є легким рішенням для економічних труднощів, які спричинила нинішня пандемія. Збереження робочих місць, збільшення підтримки мікро-, малих та середніх бізнесів, а також використання цифрових технологій, які допоможуть забезпечити доступ до найвразливіших людей, полишених без уваги, – це ті заходи, які можуть вживати країни.

Один із підходів, що дасть країнам можливість виплачувати тимчасовий основний дохід, полягає у зміні цільового використання коштів, передбачених цього року на погашення їхнього боргу. Згідно офіційних даних, цього року економіки країн, що розвиваються, витратять 3,1 трильйона доларів США на повернення боргів. Комплексне послаблення боргового навантаження для всіх країн, що розвиваються, про що просив Генеральний секретар ООН, дозволило б країнам тимчасово перенаправити ці кошти на екстрені заходи боротьби із наслідками кризи, спричиненої COVID-19.

Деякі держави вже вдаються до активних дій по впровадженню тимчасового базового доходу. Уряд Того вже виділив понад 19,5 млн щомісячної фінансової допомоги для понад 12% населення країни через програму переказу готівкових коштів. Така допомога надаватиметься передусім жінкам, які не мають офіційного працевлаштування. Іспанія нещодавно затвердила щомісячний бюджет на 250 млн євро, аби урівняти дохід для 850 000 вразливих сімей та 2,3 млн людей із мінімальним рівнем доходів. 

COVID-19 продовжує поглиблювати нерівність у світі та окремих країнах, породжуючи нові відмінності, від чого в набагато більшій мірі  потерпають вразливі верстви населення.  У 2020 році за межею бідності можуть опинитися понад 100 млн людей, 1,4 млрд дітей не зможуть навчатись у школах, а безробіття та втрата засобів до існування можуть сягнути рекордного рівня. За прогнозами ПРООН, цього року Індекс людського розвитку може понизиться вперше за весь час його розрахунків. 

ПРООН є лідеркою серед інших агенцій системи ООН у сфері раннього відновлення після COVID-19 та реалізації стратегій соціально-економічного відновлення у країнах у всьому світі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: