fbpx
Сьогодні
14:31 24 Лип 2020

Справа нацгвардійця Марківа: у вересні почнеться апеляційний суд в Мілані

В Італії апеляційний процес у справі нацгвардійця Віталія Марківа почнеться 29 вересня. Наступне засідання призначене на 1 жовтня.

Про це повідомляє МВС.

Розгляд оскарження вироку очікували минулої весни, але через пандемічну кризу його відклали на осінь.

Засідання суду в другій інстанції будуть відбуватися в апеляційному суді присяжних Мілана. Захист виступив за відкритий режим засідань з присутністю підсудного в залі. Якщо інші сторони процесу висловлять бажання про дистанційну участь у засіданнях, суд може задовольнити їхнє прохання.

У клопотанні захист просить остаточно і беззастережно виправдати Віталія Марківа через відсутність доказів його причетності до трагічного інциденту, що стався 24 травня 2014 року на Донеччині неподалік Слов'янська.

За свідченнями українських військових, Віталій Марків не причетний до загибелі італійського репортера Андреа Рокеллі 24 травня. У гвардійському підрозділі тоді не було важкої зброї, а саме мінометів, вогнем яких могло бути вбито потерпілого іноземного фотографа, а сам він перебував на позиціях бойовиків проросійських незаконних збройних формувань і умисно наражав себе на небезпеку, попри офіційні рекомендації посольства Італії не їхати у зону бойових дій.

Як повідомлялося, 12 липня 2019 року суд присяжних міста Павії (Ломбардія) в Італії засудив до 24 років ув'язнення старшого сержанта Нацгвардії України Віталія Марківа. 

24 липня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Італійської Республіки Джузеппе Конте, під час якої співрозмовники обговорили вирок суду Марківу.

Глава України запропонував правову допомогу Україні в проведенні ґрунтовної спільної експертизи обставин смерті фотокореспондента Роккеллі. Він висловив занепокоєння невиправдано жорстким рішенням суду і наголосив на важливості неупередженого розгляду цієї справи італійським Апеляційним судом.

24 вересня під час зустрічі з Конте в Нью-Йорку Зеленський запропонував створити спільну слідчу групу для з'ясування обставин загибелі Роккеллі, в причетності до якої звинувачують Марківа. Президент України зазначив, що очікує всебічного та об'єктивного розгляду справи Марківа.

 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: