fbpx
Сьогодні
11:26 23 Лип 2020

ТКГ погодила перемир'я на Донбасі з 27 липня: в ОБСЄ назвали умову для вогню у відповідь

Фото Reuters

Спецпредставник голови ОБСЄ в Україні та у ТКГ посол Хайді Грау підтвердив, що Тристороння контактна група досягла згоди щодо нової угоди про перемир'я на Донбасі. В ОБСЄ розповіли, про що сторони домовилися.

Про це повідомляє прес-служба місії.

Сторони домовились про такі заходи з підтримки припинення вогню:

  • заборона на наступальні і розвідувально-диверсійні дії, а також заборона на використання будь-яких видів літальних апаратів сторін;
  • заборона на застосування вогню, включаючи снайперський;
  • заборона на розміщення важкого озброєння в населених пунктах та їх околицях, в першу чергу на об'єктах цивільної інфраструктури, включаючи школи, дитячі садки, лікарні та приміщення, відкриті для громадськості;
  • ефективне застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню і повідомлення про них координатора ТКГ, який повідомляє про це всіх її учасників;
  • створення і задіяння координаційного механізму з реагування на порушення режиму припинення вогню за сприяння СЦКК в чинному складі;
  • вищезгадані заходи не можуть бути повністю або частково дезавуйовані ніякими іншими наказами, в тому числі секретними.

Також в ОБСЄ розповіли, коли дозволяється відповідь вогнем в разі наступальних дій.

В ОБСЄ роз'яснили, що під наступальними діями слід розуміти будь-які спроби змінити позиційне розміщення сил, яке склалося на момент прийняття заяви про повне припинення вогню, а також будь-яке просування в бік противника, в тому числі проведення розвідувальних або диверсійних дій.

В такому випадку вогонь у відповідь допускається, якщо він відкритий за наказом відповідного керівництва Збройних сил України і керівництва збройних формувань ОРДЛО після безуспішної спроби використовувати вищезгаданий координаційний механізм.

Про такі накази слід повідомляти Тристоронню контактну групу, вони не можуть бути дезавуйовані жодними іншими наказами, в тому числі секретними.

"Керівництво Збройних сил України та озброєнних формувань ОРДЛО повинні публічно заявити про видання наказів з перерахуванням всіх зазначених заходів і підтвердити, що дані накази про припинення вогню відповідають дійсним заходам", – йдеться в повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: