fbpx
Сьогодні
15:02 21 Лип 2020

Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про локалізацію: деталі

Верховна Рада на засіданні 21 липня прийняла в першому читанні законопроєкт №3739, який передбачає преференції для вітчизняного машинобудування, що суперечить Угоді про асоціацію з ЄС.

Документ підтримали 248 нардепів.

Зокрема, таке рішення підтримали: 176 нардепів від "Слуги народу", 20 – від "ОПЗЖ", 5 – від "ЄС", 18 – від "Батьківщини", 10 – від "За майбутнє", 8 – від групи "Довіра" та 11 позафракційних, "Голос" голосував проти.

У законопроєкті йдеться про зобов'язання мати місцеву складову в певних видах машин, які закуповуються коштом держави або місцевих органів влади.

Документ містить вимогу до мінімального ступеня локалізації на рівні 25-45% з 2021 року та 40-60% з 2024 року. Крім того, він стосується не всіх закупівель, а порівняно вузької групи продукції машинобудування для потреб енергетики, ЖКГ та транспорту.

"Законопроект вирішує ряд найважливіших питань для машинобудівної галузі, зокрема вдосконалить процедури державних закупівель для певних груп продукції машинобудування, шляхом встановлення обов'язкових вимог щодо локалізації їх виробництва, без порушень умов конкуренції на внутрішньому ринку. Стимулює участь міжнародних компаній, в сфері машинобудування, в національній економіці.

За оцінками експертів ефект від прийняття Законопроекту № 3739 для економіки:

+ 3,9% зростання ВВП;

+ 8,2% надходження до бюджету;

+ 62,5 тис. нових робочих місць;

– 13,2% скорочення імпорту", – написав голова фінансового комітету ВР Данило Гетманцев.

Але це проєкт не сумісний з міжнародними зобов'язаннями України. В Угоді про асоціацію є окрема глава, яка присвячена державним закупівлям. Одним із принципів є недискримінаційність. Окремо вказано, що опис робіт, товарів та послуг не повинен містити конкретного місця походження (крім випадків, коли це обґрунтовується предметом контракту) та умови заснування учасників тендерів в тій же країні, що і замовник.

Обмеження кола учасників допускається, але лише на конкурентних засадах та лише на основі об'єктивних факторів — досвіду роботи на ринку, масштабу діяльності учасника, наявності в нього відповідної інфраструктури, технічного потенціалу тощо. Також від переможця може вимагатись створення певної інфраструктури в місці виконання контракту.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: