fbpx
Сьогодні
18:52 20 Лип 2020

У САП розповіли, як ексочільник "Укравтодору" маскував хабарі у Польші

Екс-голова "Укравтодору" Славомір Новак для маскування походження неправомірної вигоди реєстрував у Польщі на імена довірених йому осіб підприємства, статутний капітал яких поповнювався коштами учасників тендерних процедур.

Про це повідомив керівник САП Назар Холодницький у Facebook.

За його словами, дотепер встановлено створення двох таких підприємств на території Польщі.

При цьому Холодницький зазначив, що в жовтні 2017 року банківські рахунки підконтрольної особи було поповнено двома траншами на суму EUR20 тис. і EUR50 тис., а також було передано готівку на суму $49 тис., які в подальшому було внесено в статутний фонд одного з підприємств.

Окрім того, за його даними, Новак протягом травня-серпня 2018 року заявив одному з учасників тендерних процедур про необхідність платити йому по EUR45 тис. щомісяця, перераховуючи протягом двох років ці кошти на рахунки компанії, зареєстрованої на Кіпрі, під виглядом надання фіктивних консультаційних послуг.

Цьому самому суб'єкту тендерних процедур було оголошено вимогу заснувати на території Польщі загальне підприємство зі статутним капіталом 1 млн злотих (понад 8 млн грн), 50% якого мало б належати йому через підставних осіб.

"Виявлення та викриття системної корупції в діяльності "Укравтодору" це лише перший крок. Наступний – це ревізія вартості та якості робіт", – написав Холодницький.

Українськими антикорупційними органами експосадовець підозрюється у тому, що на території України, діючи за попередньою змовою групою осіб, висловив прохання в отриманні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст.368 КК України.

Крім того, за вчинення дій щодо отримання неправомірної вигоди та її легалізації, а також підробки документів на території Польщі колишньому керманичу Укравтодору, буде повідомлено про підозру у межах слідчої групи згідно з вимогами Кримінального кодексу Республіки Польща.

"На сьогоднішній день на території України вжито заходів для арешту відповідних рахунків фігурантів та вилучено відповідні суми коштів за місцем їх проживання", – написав голова САП.

ПРО СПІЛЬНУ УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКУ ОПЕРАЦІЮ І УКРАВТОДОРСьогодні вперше в історії діяльності #САП та #НАБУ за допомогою…

Posted by Назар Холодницький on Monday, July 20, 2020

Як повідомлялося, НАБУ і САП спільно з Центральним антикорупційним бюро Польщі (ЦАБ) та Окружною прокуратурою здійснюють санкціоновані обшуки в Києві, Львові та на території Польщі у рамках спільного розслідування діяльності злочинної організації у сфері дорожнього господарства.

Кабінет Міністрів України призначив Славоміра Новака в. о. голови "Укравтодору" 19 жовтня 2016 року. До цього він був депутатом польського сейму, відповідав за транспортні плани та інвестиції під час підготовки Польщі до Євро-2012. У 2011-2013 рр. обіймав посаду міністра транспорту, будівництва та морського господарства Польщі. У вересні 2019 року Кабінет Міністрів звільнив Славоміра Новака з посади.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: