fbpx
Сьогодні
13:47 20 Лип 2020

Разумков ще не знає, чи винесуть законопроєкт Бужанського на позачергову сесію ВР

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков не знає, чи буде винесено законопроєкт авторства народного депутата від фракції "Слуга народу" Максима Бужанського щодо внесення змін до "мовного" закону на можливі позачергові сесії парламенту.

Про це він заявив під час пресконференції.

"Щодо позачергових сесій, тому що це вже будуть не засідання, а саме сесії ВР, на жаль, я тут не можу 100 відсотків коментувати, що потрапить або що не потрапить, тому що позачергова сесія скликається згідно з Конституцією виключно двома шляхами: перше — це вимога Президента України і друге — це вимога 150 народних депутатів. Саме вони визначають перелік питань, які виносяться на позачергову сесію. Тому якщо таких ініціатив від народних депутатів не буде або буде, ви дізнаєтеся", – відповів спікер.

Він нагадав, що минулий тиждень був останнім пленарним тижнем третьої сесії, а наступна сесія розпочнеться у вересні.

Разумков підкреслив, що оскільки законопроєкт про зміни до "мовного закону" стосується навчання з 1 вересня, то вже на першому засіданні четвертої сесії він може бути неактуальним.

Водночас він зауважив, що серед питань порядку денного вже скликаної позачергової сесії на 21 липня вказаного проєкту закону немає.

"Зараз багато хто займається маніпуляціями, говорячи про утиски або спробу щось змінити. Єдиною державною мовою в Україні є українська мова, думаю, що питання не піднімалося, не піднімається і підніматися не буде. Але якщо ми говоримо про захист інтересів усіх громадян, то треба виходити саме з цієї позиції", – додав Голова ВР.

16 липня під будівлею Верховної Ради влаштували мітинг "Руки геть від мови!" проти законопроєкту депутата від "Слуги народу" Максима Бужанського.

Проти цього законопроекту виступив мовний омбудсмен Тарас Кремінь, який закликав парламент відмовитися від розгляду документу. Кремінь розповів, що документ Бужанського не пройшов профільний комітет з питань освіти та не має підтримки в Міністерстві освіти та науки.

Водночас Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики 17 червня рекомендував парламенту відхилити доопрацьовану редакцію цього законопроєкту. 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: