fbpx
Сьогодні
21:06 20 Лип 2020

Країни ЄС запроваджують єдину систему розпізнавання облич на кордоні

Починаючи з 2022 року, в Європі почнуть використовувати нову центральну систему прикордонного контролю. Наразі країни закуповують необхідні пристрої розпізнавання облич подорожуючих

Наприклад, Естонія закупить їх близько сотні, на що з держбюджету вже виділено 2 млн євро, повідомляє Postimees.

Йдеться про спільну для всієї Шенгенської зони базу даних, де зберігатимуться відомості про громадян третіх країн, що приїжджають і виїжджають. Ця інформація буде доступна співробітникам прикордонного контролю всіх країн-членів. Наразі кожна країна зберігає дані про пересічних кордону громадянами третіх країн в свою базу і в рейсовому документі ставиться печатка, по якій прикордонники інших країн можуть перевірити в'їзд в Шенгенську зону і виїзд з неї. Надалі всі ці даними будуть в загальній системі.

За словами представниці прикордонної охорони Департаменту поліції і прикордонної охорони Естонії Еве Кальмус,основна мета нової системи ENTRY-EXIT – доступність для всіх країн-членів ЄС інформації про перетин кордону, незалежно від місця її перетину.

"Це означає, що якщо людина в'їхала в Шенгенську зону через кордон Естонії, а виїжджає з неї через Іспанію, місцевий прикордонник через систему зможе дізнатися, чи перевищив мандрівник дозволений період перебування і через який зовнішній кордон держави-члена він потрапив на територію", – сказала Кальмус.

Система також передбачає використання у всіх країнах-членах пристроїв розпізнавання осіб.

"Пристрій на кордоні робить фотографію людини, яку машина автоматично порівнює зі знімком у відсканованому проїзному документі", – уточнила Кальмус.

Фактично йдеться про автоматичну перевірку достовірності особи, яку зараз роблять прикордонники візуально, дивлячись прямо на людину.

"Це зробить перевірку надійнішою та безпечнішою, а прикордонник за рахунок часу, заощадженому на уважній звірці особи і фотографії, зосередитися на розмові з перетинають кордон, щоб переконатися, наприклад, у призначенні його поїздки й встановити можливі протиріччя у висловлюваннях людини", – пояснила Кальмус.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: