fbpx
Сьогодні
20:47 19 Лип 2020

У Німеччині запустили автобуси, які отримують енергію від сміття

На вулиці німецького міста Вупперталь (Німеччина) вийшли автобуси на водневому паливі, виробленому електростанцією на смітті.

Проект реалізує місцеве комунальне підприємство Wuppertaler Stadtwerke(WSW) за підтримки Євросоюзу, а також урядів Німеччини і федеральної землі Північна Рейн-Вестфалія, передає euro-pulse.

10 автобусів на водневому паливі курсують відразу на декількох маршрутах. Автобуси на водні довжиною 12 метрів не викидають ні оксиду азоту, ні CO2, а лише утворюють чисту водяну пару. Встановлений на борту паливний елемент потужністю 85 кВт перетворює залитий у бак водень в електрику. Електрика приводить в рух електродвигун, який видає значні 285 к.с.

Водневі автобуси поставлені бельгійським виробником Van Hool перевозять до 75 пасажирів кожен і важать 14 тонн. Крім того, машина оснащена також літій-титанатним акумулятором.

У Вупперталі вперше об'єднали електростанції, що працюють на паливі з відходів, і водневий транспорт. Комунальне підприємство WSW не тільки управляє парком водневих автобусів, але і виробляє паливо для них. Цим займається підвідомча компанія з утилізації відходів AWG, на сміттєспалювальному заводі якої встановлений електролізер, електрика для якого виробляється при спалюванні відходів.

«Спочатку «спалювання відходів і транспорт» здавалося екзотикою, але ми з WSW довели думки про кругову економіку до логічного кінця», – зауважив керуючий директор AWG Мартін Бікенбах.

Автобус коштує близько 650 000 євро. Водневий проект у Вупперталі отримав державне фінансування у розмірі 6,5 млн євро.

Передбачається, що наступного року кількість водневих автобусів у Вупперталі зросте вдвічі – до 20.

У разі успіху «Вуппертальську модель» застосують і в інших європейських містах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: