fbpx
Сьогодні
15:25 19 Лип 2020

Глобальне потепління вберегло Землю від похолодання, але посилило стихійні лиха

Світ вдруге пережив найтепліші місяці з січня по червень — лише перше півріччя 2016 року було гарячішим, причому за всю історію спостереження за температурою. Цього року кліматичні зміни, відповідальні за підвищення глобальних температур на 1 градус, зменшили Ла-Нінья — океанічний ефект, що призводить до глобального похолодання.

Про це повідомляє Mashable.

Протягом десятиліть кліматологи прогнозували підвищення глобальних температур, і зараз середня температура справді на один градус вища за температури у 1950—1980 роках. Експерти підтверджують, що планета нагрівається відповідно до прогнозів. Із січня по червень цього року глобальна температура була на 1,12 градуса вищою за середній показник.

Якщо стабілізувати кліматичні зміни на рівні потепління на 1,5 градуса, то вдасться вберегти світ від найгірших наслідків глобального потепління, як-от танення льодовиків, витончення арктичного морського льоду, екстремально спекотної погоди, руйнування коралових рифів, лісових пожеж тощо.

Однак руйнівні наслідки потепління стають дедалі помітнішими — зокрема вони призвели до нищівних лісових пожеж в останні два роки. У зв'язку з чим до атмосфери потрапило більше вуглекислого газу, ніж за попередні 16 років.

Крім цього, потепління у 2020 році відбувається на тлі великої океанічної події Ла-Нінья, яка призводить до зниження температур поверхні Тихого океану та робить погоду холоднішою. Це вкотре свідчить про вплив наслідків діяльності людей на довкілля.

Наразі людство перебуває за крок від підвищення середніх температур на 3 градуси, порівняно з доіндустріальною епохою. Єдиний вихід — світове співтовариство має вжити заходів для радикального зменшення викидів парникових газів і відмовитися від нафто- і газозалежної економіки. Досі 80% світової енергетики залежить від викопного палива.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: