fbpx
Сьогодні
15:51 18 Лип 2020

В Україні запустять Єдину систему трансплантацій з 2021 року

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов сподівається, що Єдина державна інформаційна система трансплантації (ЄДІСТ) запрацює з 2021 року.

Про це він заявив під час брифінгу у суботу, 18 липня.

«Ми пішли дуже швидкими кроками щодо розбудови по всій країні центрів трансплантації. Ми долучаємо відповідно медичні заклади, змінюємо нормативні документи. Там дуже багато треба всього змінити, прийняти нормативних документів, щоб побудувати систему, яка буде безпечна, правова, яка нам дозволить увійти у перелік країн, які є одними з лідерів у світі по трансплантації, таких як Іспанія, Сполучені Штати Америки, Німеччина», — сказав міністр.

Водночас Степанов переконаний, що українська медицина може досягнути такого рівня. За його словами, у системі складається відповідні реєстри донорів та реципієнтів.

Він зазначав, що фахівці розробляють електронну систему трансплантації з усіма необхідними елементами захисту.

«Завдання, яке поставлене перед відповідними фахівцями, — щоб ми змогли цю систему удосконалити, розробити і запустити вже починаючи з 1 січня. Я дуже хочу, щоб ми запустили з 1 січня. Нам дуже багато треба зробити», — наголосив глава МОЗ.

Рада ухвалила Закон про трансплантацію 17 травня 2018 року. Він передбачає презумпцію незгоди. Це означає, що вилучення органу для трансплантації після смерті можливо тільки в разі письмової прижиттєвої згоди донора.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: