fbpx
Сьогодні
22:56 18 Лип 2020

Рада ввела нові застави для кандидатів у мери

Фото Getty Images

Ухваливши зміни виборчого законодавства Верховна Рада значно зменшила розмір застави для кандидатів у мери українських міст на майбутніх місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня.

Як пише «Чесно», ухвалений взимку Виборчий кодекс збільшив застави для кандидатів у більш ніж 40 разів. Через це, щоб балотуватися в мери Києва, потрібно було заплатити понад 4 мільйони гривень, в той час, як заставу на президентських виборах становить 2,5 мільйона.

Тепер розмір застави скоротився в середньому в 10 разів і вираховується за формулою, яка залежить від кількості виборців в місті.

Рада ввела нові застави для кандидатів у мери

Тепер кандидат у депутати сільської, селищної або міської ради населеного пункту, де зареєстровано менше ніж 10 тисяч виборців, повинен буде заплатити 20% мінімальної зарплати (944 грн). Водночас кандидати на посаду голови села чи міста, де зареєстровані до 75 тисяч виборців, сплатять заставу в розмірі мінімальної зарплати (4 723 грн).

Рада ввела нові застави для кандидатів у мери

Що стосується великих міст, де проживає понад 75 тисяч виборців, там кандидати будуть платити близько 209 гривень за кожну тисячу виборців. Найменша застава для кандидатів у мери Ужгорода — 19 тисяч гривень. Найдорожче обійдуться кандидатам вибори мера Одеси (147 тис. грн), Дніпра (157 тис. грн), Харкова (219 тис. грн) і Києва (445 тис. грн).

Рада ввела нові застави для кандидатів у мери

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: