fbpx
Сьогодні
16:34 18 Лип 2020

Порятунок 4 життів: у Києві провели унікальні трансплантації органів від одного донора

У ніч на 16 липня у Києві провели чотири операції з трансплантації органів: серця, печінки та двох нирок. Донором став юнак, який загинув у ДТП та мав рідкісну ІV групу крові.

Серце пересадили вчетверте в Україні і вперше в Інституті серця МОЗ України за останні 15 років, повідомляється на Facebook-сторінці Національного інституту хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова.

«Батько хлопця дав згоду на те, щоб його син посмертно став донором і тим самим врятував життя хворим людям», – йдеться у повідомленні.

Трансплантація серця відбулась у київському Інституті серця МОЗ України. Операцію провів професор Борис Тодуров з командою лікарів: Гаврил Ковтун, Антон Шпачук, Сергій Шелудько, Максим Хартанович.

у Києві провели унікальні трансплантації органів від одного донора

Серце отримав 62-річний киянин Петро, серце якого було настільки уражене, що врятувати його могла лише трансплантація.

Також були пересаджені печінка та дві нирки інституті Шалімова. 60-річна жителька Тернополя отримала печінку, а двоє киян (34-річний чоловік і 31-річна жінка) – по одній нирці.

«Це була найтяжча ніч в українській трансплантології за останні 15 років. Велика шана та щира подяка і співчуття родичам донора! Світла йому пам'ять», – зазначається на сторінці інституту.

Оскільки у хлопця-донора була четверта група крові, хворих з такою ж групою крові в обмежений час знайти та доставити до інституту було вкрай важко.

«Щойно наші лікарі-лаборанти підтвердили сумісність донора з потенційними пацієнтами, які стояли у нас на обліку та потребували пересадки органів, до логістичного процесу долучилась Нацполіція», – повідомляють в в інституті.

Наразі прооперовані пацієнти в стабільному стані та перебувають в реанімації.

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я України Максим Степанов сподівається, що Єдина державна інформаційна система трансплантації (ЄДІСТ) запрацює з 2021 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: