fbpx
Сьогодні
10:21 17 Лип 2020

Зеленський висловився щодо шостої річниці трагедії рейсу MH17

Президент України Володимир Зеленський прокоментував шосту річницю трагедії рейсу MH17, яка сталася 17 липня 2014 року. 

"Шість років тому сталася страшна катастрофа пасажирського літака Boeing 777 компанії Malaysia Airlines рейсу MH17, що прямував з Амстердама до Куала-Лумпура. Загинуло 298 осіб – усі пасажири й весь екіпаж.

Від початку розслідування цієї трагедії Україна показала себе як надійного міжнародного партнера, зацікавленого у правді.

Кримінальний процес проти можливих винуватців злочину розпочався в Нідерландах 9 березня цього року. Цей суд обіцяє стати одним з найбільших у світовій практиці за останні десятиліття, адже, крім усього іншого, до нього прикута значна міжнародна увага.

Ніщо не поверне втрачених життів і не втамує горя рідних і близьких, чиї батьки, діти, друзі загинули в катастрофі. Але справедливість має восторжествувати. В ім'я миру та пам'яті всіх загиблих", – написав він.

Нагадаємо, що одразу після трагедії, відповідно до укладених міжнародних угод між Україною, Австралією, Бельгією, Нідерландами та Малайзією, було створено Міжнародну спільну слідчу групу (JIT) з питань розслідування причин катастрофи.

У 2018 році, 24 травня, Спільна слідча група з розслідування катастрофи рейсу MH17 визначила, що літак був збитий самохідною установкою "Бук", що належить 53-й бригаді з міста Курська в Російській Федерації.

19 червня 2019 року Міжнародна спільна слідча група назвала імена чотирьох чоловіків, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування "Бука". Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ генштабу збройних сил РФ, глава "РУ ДНР" Сергій Дубинський, підполковник-спецпризначенець ГРУ Олег Пулатов (усі — громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "ДНР".

10 липня 2020 року, Нідерланди подали позов проти Росії до ЄСПЛ.

Європейський суд з прав людини зареєстрував позов Нідерландів проти Росії через збиття над Донбасом літака рейсу МН17.

Раніше у Нідерландах обвинуваченим у катастрофі MH17 відмовили в імунітеті.

В МЗС повідомили, що до списку підозрюваних у справі MH-17 може увійти і військово-політичне керівництво Росії.

Нагадаємо, 8 червня в Нідерландах розпочалася чергова сесія судового процесу у справі щодо збитого над Донбасом літака рейсу МН17, яка триватиме до 3 липня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: