fbpx
Сьогодні
16:10 17 Лип 2020

В Україні запрацював реєстр будівельної діяльності

В Україні запрацював новий державний реєстр будівельної діяльності, у який вноситимуться відомості про усі об'єкти будівництва

Про це повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

"В Україні почав працювати новий Реєстр будівельної діяльності та Публічний портал системи. Це перший етап впровадження Єдиної державної електронної системи у межах реформування галузі містобудування України", – йдеться у повідомленні.

У пресслужбі зазначили, що, на відміну від реєстру дозвільних документів ДАБІ, який багато років був місцем корупційних зловживань, новий реєстр перебуває виключно у власності держави. Він захищений від несанкціонованого доступу та зберігається на національному провайдері хмарних сервісів та центрів обробки даних De Novo.

За інформацією відомства, відтепер кожен об'єкт буде вноситися до реєстру з унікальним ідентифікатором. Це дозволить прив'язати до об'єкту всі дозвільні документи, містобудівну та проєктну документацію, відомості про учасників будівництва, фото та іншу інформацію. Таким чином можна буде запобігти внесенню некоректних даних до реєстру, а також зробити процес моніторингу законності будівництва на всіх етапах швидким та ефективним. Крім того, можна буде отримати дані про права власності на землю завдяки взаємодії між реєстрами.

Зазначається, що реєстр не дасть можливості зареєструвати об'єкт, який не відповідає законодавчим критеріям. У реєстр також інтегровано довідники та реєстра, такі як перелік атестованих осіб, об'єктів культурної спадщини та небезпечних об'єктів.

"Важливо також, що усі документи з самого початку будівництва і до введення в експлуатацію створюються та верифікуються за QR-кодом одразу в реєстрі", – зазначили у пресслужбі.

У відомстві також додали, що публічний портал державної електронної системи у сфері будівництва надаватиме відкритий доступ до відомостей нового реєстру будівельної діяльності.

Зазначається також, що працівники будівельної сфери отримають захищений доступ до нового реєстру через персональні електронні кабінети, вхід до яких буде здійснюватися через кваліфікований електронний підпис (КЕП).

У пресслужбі також повідомили, що у липні планується запуск Електронних послуг сфери будівництва на порталі "Дія".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: